АктуалноГрадътКултураНовини

Майстора, Милев, Златю Бояджиев и други гениални художници събраха стотици в Градската галерия

Десетки картини от колекцията на Изкуство.БГ подредени в изложбеното пространство на Главната

Откриването привлече стотици пловдивчани на откриването снощи

Лошо впечатление правят непрофесионално подредените надписи

Теодор Караколев

Изложба с живопис, рисунки, скулптури и други видове творби представи снощи в залата за временни експозици в Градската художествена галерия дружество „Изкуство.БГ“. Стотици пловдивчани уважиха първата вечер на изложбата снощи, открита от Павел Димитров от частната колекция и Красимир Линков – директор на ГХГ-Пловдив.

Творбите се показват за пръв път пред широка публика. Сред тях има работи на най-големите български художници, като Владимир Димитров – Майстора, Иван Милев, Златю Бояджиев, Георги Божилов – Слона и много други известни наши имена. Освен живопис, в изложбата са представени рисунки, скулптури, както и работи от смесен тип, като например интересна творба от 70-те от Николай Дюлгеров, живял основно в Италия и станал част от движението на футуристите.

Картините са изпълнили всички пространства в двата етажа на изложбата. Положителни отзиви и оценки предизвиква представянето на творби, които са малко или напълно непознати и шансът да се видят на живо.

Доста странно е решението за подредбата им. Картините нямат собствени надписи. Във всяко помещение са подредени по над 10 картини, за които има общ списък, закачен в края на пространството. Така, гледайки една картина, посетителят – освен, ако не е детайлно запознат със съответния творец, тъй като става дума и за непоказвани картини – не знае какво гледа, на кой автор, или от кой период, и за да разбере, трябва да провърви няколко метра до това отделно платно.

На него, често в другия край на пространството, спрямо съответната картина, има информация единствено за заглавието на картината, автора и техниката. Само за част от картините има година на създаване, размери не са дадени за нито една творба, никъде не е показан и произходът на работите.

Макар и трудна за разглеждане, изложбата си заслужава и е ценна за всеки любител на българското изкуство.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Когато на българина , пък бил той и претенциозен, му поднесеш нещо различно от онова, на което е свикнал, рискуваш да си навлечеш критики. Но трябва и да се рискува понякога.

  2. На „директор“ Линков ли дължим архитекТурското „подобряване“ на ДХГалерията, която си беше със КИБАР дизайнерски вход откъм спокойна собствена Пиаццетта, с богат вестибюл, рецепция и стълба към етажа = а сега замяза на скара-бира-СУТИЕНИ витрина по Главната. Да не би да се различава като Нещо.
    ПРОСТ НАРОт = СЛАБА ДЪРЖАВА.
    А пак добре, че на (размазаните от сълзливо разчувстваните) фотографии от АКАДЕМИК Кара Кольо (запишете го ф някоя „академия“ па го дипломирайте, горкото!) са стотици, а не ХИЛЯДИ посетителите, та да станем СВЕТОВНА Столица на Културата, майно льо! ZUSAMMEN, фместо Тугедъра на „Пловдив За ЕДНО“

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина