АктуалноВкусът на градаЗабавлениеНовини

Магията на шеф Хари

В менюто на ресторант „Одеон” шеф Хари Сопаджиян събира целия свят в една чиния

Уютно сгушен в единия край на улица „Отец Паисий”, ресторант „Одеон” е като едно малко бижу на градската кулинарна сцена. Вече 15 години той е любимо място  на жителите в града под тепетата, а тайната му се крие в умелото съчетание на  изтънчена кухня и отношение към изкуството.

Той бива открит съвместно с едноименния хотел, но в последните години преживява истински разцвет, когато шеф Хари Сопаджиян поема ръководството на кухнята и превръща малкия семеен бизнес в притегателно място за всички ценители на гурме културата.  Макар че първоначално започва професионалния си път в абсолютно друго направление – математика, желанието да ръководи своята собствена кухня и действително да готви в нея, го кара да посвети дълги години в учене, за да може да приготви най – вкусното меню за своите гости. Всичко започва с професионална квалификация в Международната кулинарна академия, намираща се в София и Добрич. След това заминава за Берлин, където работи в престижния хотел Хилтън,а впоследствие се озовава в Калифорния. Ресторантът на западния бряг на океана е с  престижната Мишлен звезда и там шеф Сопаджиян успява да разгърне своя кулинарен потенциал и да покаже в пълна степен уменията си в кухнята. Днес целият придобит опит по най – различни кътчета на земното кълбо е солидна основа, която му дава самочувствието да твори и експериментира, за да създава уникални вкусове и аромати, достойни за най – реномираните ресторанти не само в България, но и по света.

Кухнята в ресторант „Одеон” най – точно може да се определи като интернационална еклектика, в която български, италиански, френски и азиатски мотиви могат да намерят място във вашата чиния. Хари успява да събере целия свят в една чиния, а майсторството му личи във всеки компонент – от приготвянето до презентацията. В момента най – много се вдъхновява от азиатските техники и похвати, тъй като според него те създават съвсем различно усещане от храната, с която сме свикнали.

Идеите за менюто най – често  са инспирирани от продуктите, характерни за сезона, защото акцентът е върху прясната и висококачествена храна. Всяка сутрин преди отварянето на заведението Хари и съпругата му Жени, която е творецът зад десертното меню, лично избират и подбират месата и съставките, с които ще готвят през деня. Това гарантира свежи и апетитни блюда, които доставят наслада на всичките ни сетива. Мястото предлага и единствено по рода си изискано шестстепенно дегустационно меню в два варианта, което по неповторим начин разкрива майсторството на кулинарите и преплита най – разнообразни вкусове и текстури, за да ни накара да повярваме, че храненето е удоволствие. Огромно внимание заслужава да отделите на предложенията от българската кухня, които тук са презентирани по нетрадиционен начин и с авторска интерпретация върху всеки един елемент.

Всички клиенти са възхитени и приятно изненадани, че ресторант към хотел поддържа толкова високи стандарти и многопластово меню. Отзивите най – често варират от „божествена храна” до “ една от най – добрите кухни в града”. Перфектно приготвено крехко месо и разнообразие от опции за гостите, които залагат на вегетарианска или веганска диета, са малка част от детайлите, които отличават заведението. Обслужването е винаги дискретно и ненатрапчиво, но изключително компетентно, когато имате нужда от препоръка. Всички сервитьори са специално обучени, за да може да препоръчат най – подходящото вино за всяко ястие от менюто. Винената листа е внимателно подбрана и се състои основно от български производители, а една от новостите са органичните вина.

Освен прекрасната кухня, няма как да не отбележим и уютния интериор. Пространството е обзаведено със стил и усет към изкуството. Обстановката предполага уединение и кара гостите да се чувстват като у дома си, а не просто в заведение за хранене. По целите стени има окачени различни картини, пластики и скулптури, предимно от пловдивски автори. През лятото вътрешността бе освежена, а панорамата към разкопките и Главната улица напълно разкрита от масите в зимната градина.

Съветът на единствения дигитален гид под тепетата е да се доверите на професионализма и отличителния почерк на шеф Сопаджиян и съпругата му и да се оставите да поглезят небцето ви, защото усещането да дегустираш уникални вкусове над древен Пловдив, е наистина неповторимо.

Източник: Lostinplovdiv.com

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина