АктуалноВластГласовеГрадътИзбориМненияНовини

Кметът: Нито за момент не се е съмнявал, че ГЕРБ няма да гласуват бюджета

Не сме се разбрали за тези пари, защото снощи е имало среща, на която не съм присъствал аз, уточни той

Илия Кирчев: Не ни олекна, че гласуваха бюджета, защото тепърва започва тежкото

„ Доволен съм. Приехме бюджета, сега е хубаво да има пари в него, ако има събираемост”, възкликна кметът Здравко Димитров след днешната гореща сесия на местния парламент, в която след сериозно напрежение в залата и 45- минутна среща, групата на ГЕРБ подкрепи предложената от администрацията финансова рамка за годината.

„ Прекъснахме сесията, за да решим дали тези средствата, които поискаха, да минат към техните бюджети, тъй като се прави за първи път. Тези неща, които те ги искат, го искам и аз, даже повече от тях. Ако има повече пари, ще им дам повече пари, няма проблем”, обясни Здравко Димитров.

Йордан Илиев, председател на групата на ГЕРБ, следи за съобщения на телефона си

И подчерта, че нито за момент не се е съмнявал, че ГЕРБ няма да гласуват бюджета.

„ Не сме се разбрали за тези пари, защото снощи е имало среща, на която не съм присъствал аз. Среща на групата е имало. Разминали сме се по някакъв начин. Трябваше в петък да бъде, а те са я направили вчера. Проблем няма. Управлението е едно. Някой ако се опитва да ни разграничава, няма да може”, каза още кметът.

Относно призивите са сериозни реформи в залата от страна на независимият съветник Слави Георгиев и групата на Демократична България, Зико заяви, че те предстоят.

„ В най-скоро време ще има и движение за общинските предприятия и много други неща. Средствата за ОП „Зоопарк- Пловдив” ще бъдат редуцирани, там ще има драстични промени. Както и в другите общински предприятия. Ще има редуциране на персонал, събиране на предприятия. Зоопаркът например ще го слеем с Зооветеринарния комплекс. За Колодрума и финансовото му състояние не са виновни хората, които работят там. Там ситуацията е такава, че ако има мероприятие в събота, трябва да се обадим днес, за да бъдат отоплена или охладена залата. По проекта са били предвидени чилъри, но вместо това има сключен договор с ЕВН по наложено мнение на един заместник-кмет. Така само токът на мероприятие е 7 хиляди лева. Кой да дойде и да наеме залата? Кой отбор или федерация може да си го позволи? Това трябва да се промени. Имам среща в четвъртък с ЕВН и на нея ще поискам това да се промени. После ще се срещна и с проектантите, да говорим за тези чилъри”, допълни Здравко Димитров.

„ Не ни олекна, че гласуваха бюджета, защото тепърва започва тежкото”, коментира днешното инфарктно гласуване и заместникът му Илия Кирчев. Той в началото отказа да приеме предложенията на групата на ГЕРБ за разпределяне на близо 3,5 милиона лева на районните кметове, но след 45-минутната среща промени решението си.

„ Не са ни извивали ръце. В Закона за местното самоуправление ясно е казано, че капиталови разходи се правят само ако има съответните приходи. Освен това никъде в Закона за местното самоуправление не е казано, че районните кметове имат бюджет. Така че няма никакъв проблем. Ако има пари- ще строим. Ако не- ще търсим. Иначе общата рамка остава същата- 345 милиона лева, но ще го разместим заради предвидените днес 3,5 милиона лева за районите за проектите, които кметовете предложиха. Отделно те ще имат по 300 хиляди лева, за да ги харчат както си решат”, заяви Илия Кирчев.

Той уточни, че по време на срещата не е имало преговори, а по-скоро политически разговор.

„ Изпълнението на бюджета зависи от изпълнението на приходите. Върху това лично аз смятам да се фокусирам. Защото там могат да се потърсят резерви и по-голяма ефективност. Както и по-добра услуга за гражданите. И като има пари ще могат да се реализират всички инвестиционни намерения. Безспорно тези неща, които се предлагат, са важни за гражданите, така че наша задача е да намерим пари. Затова и се надяваме да продаваме повече общинско имущество. Защото най-доброто за един имот е да бъде стопанисван по най-добрия начин. Ако има условия за концесия, също сме склонни да се замислим”, каза още зам.-кметът по финансите.

Как точно протече дебата четете след малко!

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

4 коментари

  1. Мозъклията микроцефал (барикадирал се зад двайсетина замове и рай-ове за да не работи нищо, но портрета – на стената!) се гелпи даже в дребните, кокошкарските Далаверки:
    http://podtepeto.com/aktualno/общински-чиновници-ще-работят-на-лапт/comment-page-1/#comment-124648
    Инджинерингът крадеше на едро. По-едро. КВАРТАЛИ.
    И тоя ще се научи.
    САРБ с РежимаБоБоЧетири = ФОРЕВЪР

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина