АктуалноГласовеМненияНовиниПод ножа

Кметът за коледната скара на центъра: Да не принизяваме събитието като „Две прасета на площада”

Имайте предвид, че това ще бъде едно много културно събитие, уточни Иван Тотев

Ути Бъчваров имал специален начин, по който иска да му бъдат доставени животните- трябвало да имат кожа

В този забързан живот имаме цели поколения деца, които не знаят какво е това селски живот. Не са се докоснали до тези традиции, подчерта градоначалникът

Иво Дернев

Снимка: hotpoint-news.com

Да не принизяваме събитието като „Две прасета на площада”, апелира кметът Иван Тотев  веднага след изненадващата си покана към общинските съветници за коледна скара под елхата на центъра. Той уточни, че събитието ще е културно и ще цели да представи традициите за Рождество.

„Много хора свързват проявите покрай Европейска столица на културата единствено с новото, съвременното изкуство. А това е проект, който включва и опознаване на традициите. Не случайно имаме цяла глава от програмата за ЕСК, а в откриващия уикенд ще имаме представяне на читалища от целия регион. Така че част от проекта е опазване на българските традиции. А това, което планираме на коледните дни, точно на 26-ти, не трябва да го принизяваме като „Две прасета на площада”.  Имайте предвид, че това ще бъде едно много културно събитие с участието на Ути Бъчваров, който ще дойде по един своеобразен начин заедно с народни изпълнители, които ще пресъздадат обичаите на Коледа, облечени по българските традиции, включително хор Ангел Букорещлиев ще има концерт на площада. Така че ние ще направим един празник, който да разкаже за традициите около Коледа. В този забързан живот имаме цели поколения деца, които не знаят какво е това селски живот. Не са се докоснали до тези традиции. Така че всичко ще бъде в рамките на културния проект. Естествено че няма да извършваме и нямаме право да извършваме…”, не допълни изречението кметът, тъй като търсеше точната дума. „Клане”, помогна му журналистка.

„Имайте предвид, че прасетата ще бъдат закупени, сертифицирани, така че да няма опасност. Освен самото месо, там ще имаме хлебари, ще имаме и други храни, винари. Няма да е точно само Ути с една скара. Иначе той ще донесе голямата скара от София. Той има специален начин, по който иска да му бъдат доставени животните. Изискванията му са да имат кожа. Днес ще се занимаваме с организацията. Ще продължи от 12 часа, първо с едното, после продължаваме с другото, докато има. Предполагам, че докъм четири- пет часа”, каза още по повод „цър-пър” празника пред кметството Тотев.

И допълни, че месото ще се раздава безплатно. „Естествено ще имаме общинска охрана и полиция, за да има ред. Тук не е идеята да се наядеш. Идеята е да видиш традицията. Всеки е ял свинско, но има поколение, което не познава традициите по Коледа. Вие колко коледни песни знаете, обърна се кмета към журналистите. И получи мълчание в отговор.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Тровите обществото, което и без това е достаъчно отровено като го подтиквате към насилие над животни и варващина. Това не е в никакъв случай традиционно, а гнусно и недопустимо. Коледните песни са си коледни песни.. вместо да направите нещо в полза на животните.. осакатявате убивате и тях и малкото човешко, което е останало у т. нар. “Хора”. Дори Турция, която не членува във великия ви европейски съюз има по-добра политика за помощ на животните на улицата и изяждането на несметни количества месо.. Пловдив ЕСК.. друг път

  2. Хайде на прасе в центъра на Пловдив! В Англия имаше случай, при който арестуваха нашенци, защото решили да си направят прасе на улицата, а тука на площада!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина