АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Какво да правим в Пловдив тази седмица (21-24.01)

Тази седмица в Пловдив ще си говорим за филми и ще четем поезия

21 януари

Филмов куиз

Време е за първото издание на тематичния филмов куиз за 2019 г. в клуб „Фарго“. Проверете филмовите си знания, като се забавлявате с тематична музика, напитки и много настроение. Съберете отбор и направете своята резервация на 0877200607. Очакват ви тематични награди от Colibri Books и CineLibri, бутилка уиски и шотове.

Куизмастър: Стефан Димов
Екип: Фантазия без граници
Клуб „Фарго“
20 часа
Такса: 3 лв. на човек

Черното пиле

Отново моноспектакъл. Отново на път през вратите на сцената и отново завръщане към Николай Хайтов. Моноспектакълът е съставен от три разказа на големия писател: „Мерак“, „Пазачът на овесената нива“ и „Черното пиле“.

Какъв нюанс от човешката природа обединява трите разказа в един спектакъл, ще разберат онези, които отново дойдат в театъра. Николай Хайтов е автор, който познава и описва душата на българина, но несъмнено е общочовешки писател.

Сякаш самият човек поглежда към нас. Докосват ни човешки души, които никога не се свързват докрай с обществени суетни и отношения.

Хора, които живеят трудно, страдат, понякога изпадат в грехове, но винаги търсят разкаяние и никога не пропускат великите мигове на радост и любов.

Дом на културата „Борис Христов“
19 часа
Билетна каса „МаскАрт“ в Дом на културата „Борис Христов“

22 януари

Носталгично – проект на Николай Маринов

Николай Маринов е роден в Пловдив. Там завършва художествената гимназия през 1985, а през 1907 завършва Живопис в Националната художествена академия, София, където е преподавател от 2009 досега по Методика за художествено надарени деца. Доктор е по изкуствознание, защитава докторска дисертация на тема: “Развитие на идеята за “детско изкуство” през втората половина на ХХ-ти век”. От 2011 Николай Маринов е и преподавател в Детско артстудио „Резонанс“, Пловдив.

„Носталгично…“ е последния проект на художника Николай Маринов, специално създаден за пространството и специфичната атмосфера на пловдивската галерия „Лабиринт“… Проектът „Носталгично…“ е вдъхновен както от връзката и постоянното завръщане на автора към неговия роден град Пловдив, така и от търсенето на онези събития, образи, цветове, усещания, които макар и забравени, незабележими, ненапълно осъзнати, са силно вкоренени във всеки един от нас. Тези „завръщания“, носталгията към нещо минало и не докрай случило се, към първоначалния смисъл на понятия, предмети, думи са представени като основа в творчеството на художника… „Дом“, „Къщи“, „Дървета“, „Кула“, „Моряци“, „Лабиринт“, „Крайбрежие“ са само някои от заглавията. Авторът рисува най- обикновените образи и обекти около нас, но зрителя винаги получава множество варианти за виждане или съпричастност… И това е така, защото наслагването на всичките тези лица, измерения, опростени до елементарност линии, петна кореспондират с онази невидима същност на индивида, с неизменната връзка с Детството, със способността за виждане през баналностите на битието, с порива за пътешествия и преоткриване на света…

С проекта „Носталгично…“ Николай Маринов продължава предишните си проекти „Образи, Пространства, Хоризонти“ (представен в Галерия Сезони – София – 2017г.) и „Отново към Пловдив“ (представен в Галерия Червеното пони – Пловдив – 2017г.). Проектът „Носталгично…“ обогатява познатата посока на развитие на автора с опита си да скъси дистанцията не само чрез по-задълбочено вникване и представяне на художествени образи , но и с търсене на артистичен диалог, коректив и съпричастност.

Галерия „Лабиринт“
22 януари – 3 февруари

Представяне на „inclavo“ от Мария Куманова в Пловдив

Издателство Scribens гостува в „Петното на Роршах“ в Пловдив с поетичната книга на Мария Куманова „inclavo“ (2018 г.)

Книгата е издадена като награда от конкурса на издателства АРС и Scribens за ръкописи на дебютни книги 2018 г.

Художник на корицата: Антонина Георгиева
Редактори: Нинко Кирилов, Георги Гаврилов

„Това е дълбаеща книга. Има Киркегорова ирония между редовете, има прикрита лудост, има и много тишина. Паузата в една сложна партитура понякога е по-важна от нотите. А Куманова прави точно това – играе с нотите партия шах, в която винаги има рокада. Всяка пешка може да стане царица.“ – Н. Кирилов

Петното на Роршах
19 часа

23 януари

Наемателят

Вълнуваща история за трудно уловимата граница между реда и тиранията, любовта и репресията, между „нормалното“ и екстремното. Авторът Матяж Зупанчич е професор по режисура в Любляна, многократен носител на най-голямата театрална награда в Словения – Грумовата.

Самостоятелен апартамент е нает от трима приятели, които си търсят още един съквартирант за свободната стая. Пуснали са обява и очакват кандидат. В един прекрасен ден се появява тайнственият Владимир, чието минало е загадка. Те го приемат и оттук започват истинските срещи помежду им. Прилагайки стратегията “разделяй и владей”, Владимир ще направи всичко необходимо в този дом да “владее мир”.

Драматичен театър
19 часа

24 януари

Кино дискусия: Suspiria / After Hours

Събираме се за #75-та дискусия , за да обсъдим един от най-чаканите филми на годината – „Суспирия“ на Лука Гуаданино („Call Me by Your Name“), базиран по сюжета на класиката от 1977 г. на големия Дарио Ардженто.

За разтуха добавяме „Часове по-късно“ – комедията на Мартин Скорсезе, която мнозина все още не са гледали или са забравили, че е дело на големия режисьор.

Клуб „Фарго“
20:30 часа

Swingin’ Thursdays in January ’19

Всеки четвъртък в Gingertale суинг музика ще звучи.
Следобед ще пием кафе и ще тактуваме. Вечер ще въртим коктейли и ще лудуваме.
Толкова много обичаме по всяко време да танцуваме!

* коктейл Lindy Hop и моктейл Shim Sham на специална цена
* често минаващи суинг мафиоти, които може да ви покажат някоя стъпка за едно питие
* вход свободен

Танците и коктейлите повеляват!

Gingertale
17 часа

Среща с доц. Ангел Янков, Пловдив от традицията към модерността

С доц. д-р Ангел Янков, директор на Етнографски музей – Пловдив ще си говорим за прехода от традицията към модерността – процес променил в значителна степен облика на Пловдив. Ще засегнем темата за важните пловдивски родове, които в началото на 19 в. се превръщат в сериозен фактор в управлението на града. Ще говорим за обичаи, празници и вярвания, ще се спрем и на занаятите на Пловдив. Кои са гудилите и кои са ленгерите? Как Пловдив от „гръцката мечта“ само за няколко десетилетия през 19 в. се превръща в „българската мечта“. Мястото на река Марица в градския живот? Доц. д-р Ангел Янков ще ни разкаже и за всичко интересно, което се случва през последните 2 години в Етнографския музей на Пловдив. Подготвили сме ви богат снимков материал. Срещите на Пловдивско историческо общество са отворени за публика и всеки ще може да зададе своите въпроси.

Петното на Роршах
19 часа

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина