АктуалноГласовеМненияНовини

Йордан Иванов: Предсрочните избори са задължителни

Ние подкрепяме справедливите искания на протестиращите, подчерта председателят на ДСБ Пловдив

ГЕРБ предлагат толкова леви решения, че има реален риск да се блъснат в БСП от лявата им страна

Политическата 2019 година ще бъде преломна за корумпирана власт в град Пловдив

Йордан Иванов е юрист по образование, номиниран за кандидат-кмет на Пловдив. Председател на ДСБ Пловдив, член на националното ръководство на ДСБ и член на управленската алтернатива на Демократична България с ресор децентрализация, регионално развитие и транспорт. С Йордан Иванов разговаря Иво Дернев.

Протести, оставки, напрежение и очаквания… Как виждате политическата реалност в дни на улично недоволство? Има ли политическа и правителствена криза?

Кризата е факт, а това, че правителството се влачи по корем – видимо от всеки български гражданин. Пълната реформаторска безплодност на сегашното управление, заедно с поредицата скандали от лобистки законопроекти, които ощетяват реално джоба на българина, са най-голямото доказателство за тежката правителствена криза. ГЕРБ за 10 години не намалиха нито един данък – системно увеличават налозите около нас. Трапезните патриоти обещаваха по-високи пенсии, а дадоха на всички нас по-високи данъци. ГЕРБ са заедно с БСП по всички важни за страната теми. Както преди заедно бламираха съдебната реформа, така сега са напълно единни в далаверата с „дупката“ във Варна – Подчертавам , че правителството на ГЕРБ прехвърли над 40 млн. лв. на община Варна, за да закупи прескъпо един имот, собственост на виден БСП-ар. Най-страшното от всичко, г-н Дернев, е застрашената евроатлантическа ориентация на България. Развитите европейски държави, към които България следва да принадлежи, се качват на бързия влак – дали ще останем в БДЖ или ще се возим на френските железници – това е решението, което трябва да даде българското правителство. Като че ли те искат да се возим на БДЖ, защото там се краде и не се наказва.

Автентичен ли е протестът или съзирате нотки на конспирация? Прилича ли ви на събитията от 2013г.?

Едно е сигурно днес – общественият договор е нарушен. Властта не се грижи за общите нужди с нашите пари, а ги разграбва през корупционни практики и държи българите бедни. Ние подкрепяме справедливите искания на протестиращите. Tрябва да бъдем обективни към нетърпимостта на гражданите. На протеста със сигурност има автентични граждани с автентични искания. Неслучайно протестите в Пловдив прераснаха в искания за оставката на Иван Тотев.
От друга страна общата картина на всеобхватни искания е достатъчно притеснителна от гледна точка на възможностите да се дискредитира отново понятието „протест”. Защото не се обозначава ясно пълната неспособност на сегашното управление, а се размива през определено  справедливи, но идеалистични искания. Определено има някаква организация, да. Но конспирация, едва ли.

Къде е Демократична България в целия политически процес към днешна дата?

Демократична България стои ясно и категорично на страната на реформаторските решения. Ние даваме десните мерки за България. Преди няколко дни депозирахме антикартелен закон в българския парламент, който отнема монопола на Лукойл върху данъчните складове.
Настояваме категорично за финансово независими общини, в които да остават парите на хората, а не един падишах от столицата да разпределя публчните средства.
Преди месец предложихме спиране на всички увеличения на данъчно-осигурителната тежест и предприемане на данъчни намаления за стимулиране растежа на икономиката и повече средства в хората и бизнеса.
Предложихме намаляване на ставката по ДДС на 18%, въвеждане на нулева ставка за реинвестираната печалба, въвеждане на необлагаем минимум за данък общ доход.
Там стоим ние – на страната на трудните решения за по-добър живот на българите. Стоим от дясно на ГЕРБ, което в крайна сметка не е много сложно, тъй като ГЕРБ предлагат толкова леви решения, че има реален риск да се блъснат в БСП от лявата им страна.

Предсрочните избори опция ли са и ако се стигне до такива, какви са очакванията ви за следващия парламент и присъствието на вашето обединение в него?

Предсрочните избори са задължителни, ако правителството не иска да хвърли държавата в още по-тежка политическа криза. И ние в управленската алтернатива на Демократична България съвсем скоро ще дадем решението за България – антикризисен план, който преминава най-малко през приемане на антимонополно законодателство и завършва с оставка на правителство и избори 2 в 1 с европейските.
Всякакво друго поведение на сегашната власт, сигурен съм, ще се окаже национално-безотговорно до няколко месеца.

Каква е ситуацията на местно ниво? Припозна ли коалицията нови партньори от Пловдив?

Намираме се в брилянтни отношения с партньорите. Признавам, че за първи път имаме толкова високи нива на разбирателство, коалиционна култура и най-вече застъпване по политики.
В продължение на 2 години провеждаме срещи в граждански формат по бранда на Нашият Пловдив. Там са нашите партньори – сред експертите, с които изграждаме визия за управление на града ни. Отвъд партийните централи, отвъд партийните договорки и политическото дребнотемие. Нашите партньори са пловдивчани, които 3 години наблюдават как чрез конкретните действия браним обществения интерес. И разговорът за „конкретните действия и резултати в политиката“ е много важен. Искам да припомня малка част от това, което сме свършили – заведохме редица дела срещу общината, разкрихме 4000 незаконни партийни назначения, разкрихме измамата с транспортния проект, наложихме повече прозрачност в ОбС, заедно принудихме властта да се възстановят тютюневите складове, наложихме прозрачна процедура на назначения в общинските предприятия и много други.

Подготвяте ли се за местните избори догодина и мислите ли за конкретни лица от Демократична България? Вътрешно гласуване ли ще посочи кандидат кмета от обединението?

Имам честта да бъда номиниран за кмет от събранието на ДСБ, като очакваме в разумен срок колегите от Да, България да излъчат тяхната номинация. След това ще излъчим обща, единна кандидатура за кмет на Пловдив, която ще си постави за цел най-малко балотаж в града. Подчертавам, че единствено ние сме последователна опозиция на сегашната власт в продължение на повече от 3 години. Ние не влизаме в договорки, не редим далавери по кафета и не се срещаме тайно с никого. Заставаме с лицата си пред пловдивчани и търсим тяхното доверие на база свършена работа, а не на основата на празни приказки, каквито чуваме от политическите партии в града. Политическата 2019 година ще бъде преломна за корумпирана власт в град Пловдив, защото доверието в сегашните управляващи ерозира, а единствената алтернатива на терен сме ние.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина