АктуалноГласовеГрадътКултураМненияНовини

Интересът Пловдив да изнася култура в чужбина расте

Всяка седмица нещо ще се случва в града

Не е задължително, който иде на Народния събор, да се нареди на скарата. Човек може да послуша музика и да му е приятно, коментира зам.-кметът по култура Александър Държиков

Той смята, че Културният календар е много добре балансиран и отговаря на претенциите на Пловдив за тази година

Таня Грозданова

Меко казано „странни“ бяха дебатите в залата на Общински съвет относно Културния календар на община Пловдив за  2019-а година. Местният парламент гласува 1,750 млн. лв. за финансиране на различни събития в него. Преди това обаче прехвърчаха реплики относно художествените стойности на някои проекти, финансирани през предишни години.  Със заместник-кметът по култура на Община Пловдив Александър Държиков разговаряме в кулоарите на местния парламент веднага след гласуването.

 

Г-н Държиков, отговорихте на всички въпроси в залата, но не се разбра отговорът ви на репликата на Иван Петков от БСП, дали сте уверени, че проектите, които финансира общината, няма да имат „голи мъже“  ?

 

Не знам за какво става дума. Аз такава тема не съм повдигал, който е да каже. Не съм надничал в баня, не съм надничал другаде.

Що се касае до Културния календар. Пловдив има много добре уредена нормативна база. Това е Наредба приета от Об С  за финансиране и съфинансиране на събития в сферата на културата. Всички предложения постъпват през целия месец септември. След това в продължение на един месец заседават и разглеждат тези предложения две комисии. Първо е комисията по допустимост и след това по-важната – комисията по същество. Най-важното е че в тази комисия се включват както представители от сферата на културата от Община Пловдив, така и външни експерти – наши видни изкуствоведи и представители от различните сфери на културата. За това имено казах, че аз приемам това, което е предложено от експертите като Културен календар. Нямам и самочувствието да давам определения и да разбирам повече от хората, които са с години в тази култура.

В такъв случай, ще има ли бахур в културата на Община Пловдив или ще има само култура през 2019-а?

Културният календар е много добре балансиран. Ще припомня, че Общината винаги увеличава бюджета за култура. Последните три години от 1,350 млн.лв., на 1,550 млн.лв., а сега 1,750 млн.лв. Имайте предвид, че това не е всичко, което се влага в културата на града.

Смея да твърдя, че всички важни събития, които са станали традиционни за град Пловдив , получават увеличение на финансирането, за да могат да надградят. Това важи и за Сцена на кръстопът, за Литературния фестивал „Пловдив чете“, Международния фолклорен фестивал, Дни на музиката в Балабановата къща, за Дни на камерната музика… и да не ги изброявам всички, те са десетки.

Чуха се неодобрителни коментари, че една голяма част от събитията в  календара са улични и носят аромат на скара?

Не мога да приема такава критика. Имайте предвид, че ние финансираме културната програма на „Пловдви мези“, тоест концерти, в които участват  имена като Кирил Маричков, Сигнал, Валя Балканска и други изпълнители от съседните страни – Гърция, Сръбия, Макенодния.

Там не е задължително, както и на Народния събор, който иде, да се нареди на скарата. Човек може да послуша музика и да му е приятно. За всеки трябва да има по нещо.

Който обича опера – има 30 000 проект на Операта, който иска театър – „Сцена на кръстопът“, който иска и танци – „Черната кутия“.

Няма нищо лошо, който, където го влече, там да отива. Има изложи, пленери, модерно изкуство, танци, хора.

Има ли опасност Културния календар да затъмни събитията от ЕСК, както се изказаха от ПФ?

Аз казах и го повтарям. Винаги сме се старали да интегрираме и нещата да вървят заедно. С екипа винаги сме се старали да не съвпаднат две големи събития. Да, не е подходящо на Хилс оф рок да се направи и Народния събор, или нещо подобно .

Дори и Туристическия календар с „Дефиле на младото вино“, „Вкуса на Пловдив“ и всички други са съобразени така, че да има във всеки сезон , всяка седмица по нещо което да задоволи гражданите и гостите на града.

Тогава какво е новото в Културния календар на Община Пловдив за 2019-а?

Има много добри около 10-тина нови събития. Има и такива, които запълват нови пространства.

Например , в Цар-Симеоновата градина ще има един хубав фестивал с  танци за всяка възраст около езерото. Има изнесен театър в 4 района на града. Това е театъра, който влиза в кварталите. Професионални постановки, изнесени на подходящи места.

От друга страна има увеличение и на два компонента, които тук не бяха включени в дебатите. Това са „Мобилност“ и тъй наречените малки проекти или „Гражданска активност“.

По „Мобилност“ се дава възможност да се изпращат нуждаещи се наши представители в чужбина. Имайте предвид, че освен, че Пловдив стана една привлекателна дестинация за културните оператори, също така се увеличи и интереса да изнасяме култура от Пловдив в чужбина. Много то нашите творци, художници бяха поканени миналата година и ние по този компонент „Мобилност“ помогнахме на много хора.

Например?

На първо четене няколко примера. Художникът Вълчан Петров бе поканен във Виена. Финансирахме транспорта на картините. На Коледа фолклорен състав от у-ще „Любен Каравелов“ изнесе концерт в центъра на Прага. От ПУ състав, имаше участие в Праиж… и много други. Преди всичко млади изпълнители, които имат покани, имат възможности и много голяма част от тях са се върнали с награди там, където е имало конкурси. Така че този компонент е увеличен от  40 на 70 000 лева защото наистина трябва да помагаме преди всичко на тези, които не могат да си позволят тези средства.

Увеличени са с малко и средствата за подпомагане на пловдивски автори и книги важни за града.

Да обобщя – Културният календар за мен е много добре балансиран и той отговаря на претенциите на Пловдив за тази година – да може да допълни и календара на  ОФ „Пловдив 2019“ и още един календар, който ще приемем през месец февруари – тъй нареченият Туристически календар.

Програмата за туризъм ще се гледа  др. седмица на консултативен съвет. Там също има залегнали много интересни и традиционни неща, които като общо се стараем да бъдат интегрирани, да се съобразяват едно с друго , да не се припокриват. А тук мога да кажа, че наистина има събития за всеки.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина