АктуалноГрадътКриминалеМненияНовиниПод ножаСъдТемида

Двойният убиец Таков: Нямах избор!

Беше страшно. Господ ми помогна. Благодарение на него сега съм тук, иначе нямаше да ме има, обясни 45-годишният стрелец, отнел живота на първия си братовчед и сина му

Прокурорът: Показанията му могат да се разглеждат като средства за защита

Според съда няма доказателства за действие при самозащита

„Съжалявам за случилото се. Нямах избор!”, каза пред съда 45-годишният Йордан Таков, застрелял първия си братовчед Васил Ботев и синът му Христо. Той заяви, че е бил нападнат и е действал при самозащита. „ Господ ми помогна. Благодарение на него сега съм тук. Иначе  нямаше да ме има. Беше ужасно. Беше страшно”, разказа през сълзи обвиняемият за секундите преди стрелбата. Той помоли за мярка за неотклонение „домашен арест” като обеща, че ще изпълнява всяко условие. „Има и друго. Познавам тези хора добре. Има опасност за семейството ми”, обясни на съдията Таков, в присъствието в залата на сина му и съпругата му. Съдът обаче не прие молбата му за „домашен арест” и взе най-тежка мярка за неотклонение- „задържане под стража”.

Прокурор Светлозар Чераджийски изрази съмнения относно версията на обвиняемия, че е действал при самозащита.  „Той казва, че е бил провокиран. Но да извършиш такова деяние с такава лекота… Той посочва, че бил нападнат от двамата. И едва ли не това била единствената възможност да се спаси. Показанията му могат да се разглеждат като средства за защита. Трябва да се подложат на съмнение, защото има много причини за това”, обясни представителят на държавното обвинение.

Той разкри, че единият от проектилите е бил намерен забит в земята, а две гилзи са намерени край палет в дъното на склада. „ Това е необяснимо, ако приемем за достоверни показанията му за неговото местоположение по време на изстрелите. Твърди, че е бил заплашен. Жена му и дъщеря му също били заплашени. Разменили си удари. Извадили му нож, а такъв не е намерен. Опитал се да избяга. В същото време двамата пострадали имат наранявания от твърд тъп предмет. Бащата дори има мозъчен кръвоизлив в следствие на тези удари”, разкри още прокурор Чераджийски.

„ Нелепа история. Тъжна ситуация. Роднински връзки. Два млади живота са отнети. Да. Но тук сме на мярка за неотклонение. Да, той е извършител на деянието. Той не отрича. Аз станах по-голям оптимист след като се запознах с материалите по делото. Тезата си той застъпва още пред тримата полицаи, които дошли на място. Същата версия е в обясненията му и след като е привлечен за обвиняем. Той се е обадил на 112 след случилото се. Клиентът ми бе достатъчно добронамерен да разкаже всичко в детайл. Имало е разправия между тримата. Стигнало се е до побой. Това казва и свидетелят Николай Тошев. Точните му думи са „Видях да го бият. Удряха го. Бяха на кълбо”. В подкрепа на тези твърдения са и нараняванията по тялото на обвиняемия- на лявото бедро и в устната кухина”, каза адвокат Стефан Левашки.

Той призна, че „домашен арест” е трудно постижима мярка на този етап, с оглед тежестта на деянието. Но клиентът му желае да пледира именно в тази посока, а който плаща, той поръчва музиката.

„Дълбоко вярвам, че след извършването на всички експертизи, обвинението ще бъде квалифицирано по друг член”, добави адв. Левашки. След което уточни, че клиентът му, за разлика от двамата пострадали, е с чисто съдебно минало. Има две деца и две фирми с персонал, поради което нямало опасност да се укрие.

Съдът също сметна, че Йордан Таков няма опасност да се укрие, но пък има реална опасност да извърши друго престъпление. Съдия Веселина Семкова заяви, че се касае за престъпление с много висока степен на обществена опасност и за лице с много висока степен на обществена опасност.  Тя също се осъмни във версията „самозащита”, като посочи следите от удари, открити по телата на жертвите, както и следите от притискане с твърд предмет. „При обвиняемия има много по-малко наранявания. Не е открит и ножа, за който той споменава в обясненията си”, подчерта съдия Веселина Семкова.

В кулоарите на съдебната палата стана ясно, че пистолетът, който Йордан Таков е използвал, е бил на тъста му, а след неговата смърт той получил разрешение да го държи. Според версията на двойния убиец, в деня на престъплението той имал намерение да стреля в стрелбището на ДАИКС и затова оръжието било с него. Често го взимал със себе си, когато излизал вечер, да взима оборотите от уличните кафе автомати, които държи.

Не е ясно за какво точно са се спречкали тримата роднини преди трагичната развръзка. Според адв. Стефан Левашки скандалът не е бил заради пари, а заради битов инцидент в семейството. Клиентът му обяснил, че Васил и Христо Ботеви са го нападнали първи. „Няма спомен нито по кой е стрелял, нито колко пъти е стрелял”, допълни адв. Левашки.

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

10 коментари

  1. I ot koi hora go e strah za semeistvoto mu nali gi e otrepal .palen artist reval reval e za sebesi che e v pandelata bil napadnat s noj a prokorora kazva che nqma nosh Bili da go napdnali prokorora kazva che li nego nqma belqzi a li jertvite ima che I gospod mu pomognal da e tuka malak chovek sas grozna malko dushichka

  2. Brat toi si beshe hvanal liobovnica I e prebi posle hodi da bii maja I zashtoto revbuval ot nego tva normalen chovek li e zashtoto mu padnalo perdeto. TVA ne e samozashtita tva si e rastrel strelqsh v raka krak vav vazduha ne si praznish palnitela po horata ako si iskal da se zashtitih

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина