АктуалноГрадътКултура

Градска художествена галерия отесня за откриването на изложбата „Чуйте ни – артистичен интелект“

Съвременното изкуство на Източна Европа дойде в Пловдив с колекцията на Дойче Телеком

Над 80 творби от 40 художници са подредени на шест места в Европейската столица на културата

Пловдив- Европейската столица на културата за 2019, ще е центърът на съвременното изкуство в Източна Европа в рамките на следващите три месеца. Снощи официално бе открита изложбата „Чуйте ни – артистичен интелект“, която показва над 80 творби, създадени през последните 30 години от повече от 40 художници от Източна Европа. Работите са част от една от най-престижните колекции от съвременно изкуство на Стария континент- тази на „Дойче Телеком“. Творбите са разположени на шест специално подбрани от кураторите Натали Хойос и Рейналд Шумахер пространства в Пловдив – Балабанова къща, къща Хиндлиян, Галерия „Златю Бояджиев“, Народна библиотека „ Иван Вазов“ и СКЛАД. Началото бе дадено от Градска художествена галерия, която се оказа твърде тясна за интереса към събитието.

 „Тази изложба е естествено продължение от годишнината от падането на Берлинската стена, която бе представена в началото на годината. Огромно удоволствие е да открием за пръв път пред българска публика тази престижна колекция“, каза пред десетките гости на откриването зам.-кметът Александър Държиков.

Специално за старта на изложбата в града гостува  артистичният директор на телекома Маргарет Фишер, която сподели гордостта си, че изложбата е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата. За нея експонатите в колекцията имат дълга история и много от тях са лични. За 8-те години от началото си, тя вече наброява над 280 произведения на 75 артиста, създадена в отговор на промените, настъпили в Европа след падането на Желязната завеса. Българското участие в нея е представено от авторите Недко Солаков, Лъчезар Бояджиев, Правдолюб Иванов и Мартина Вачева, които също присъстваха на откриването. Техни произведения могат да се видят и в шестте локации на изложбата.

Артистичният директор на „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева благодари на партньорите от Фондация „Отворени изкуства“ и Гьоте-институт България, също и на директорите на ОИ „Старинен Пловдив“, Градска художествена галерия и НБ „Иван Вазов“. „За мен това е един от моментите на удовлетворение от работата, доброто партньорство и от високото художествено съдържание на изложбата“, каза Куюмджиева и анонсира част от съпътстващата програма на изложбата, която включва образователна серия, разработена с подкрепата на екипи на музея „Фолкванг“ в Есен и на Берлинското биенале. На втори етаж на Градската галерия вече е обособен кът за деца, който ще се посещава по време на обученията.

На откриването на изложбата присъства председателя на Общинския съвет Савина Петкова, но нито един съветник, който критикува дейността на фондацията, не уважи събитието.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина