АктуалноБългарияГероите на деняИзпод тепетоМнения

Героите на нощта: Лекар и медицинска сестра овладяват пожара в УМБАЛ „Св. Георги”

Дежурният медицински екип гасял огъня и евакуирал над 50 пациенти едновременно

Перфектни бяха. Благодарим им за реакцията, поклони се на медиците настанената в клиниката Севдалина Кичукова

Пламъците тръгнали от учебната зала в Клиниката по урология, все още не е ясно как

Иво Дернев

Лекар- специализант от Клиниката по урология в УМБАЛ „Св. Георги” и медицинска сестра са героите на нощта, овладели пожара на 9-я етаж в най-голямата болница в България тази нощ. Куражлиите реагирали мигновено и не позволили на пламъците да се разраснат от учебната зала  в клиниката, откъдето тръгнал огъня. Медиците са д-р Тодор Горанов и д-р Шопова.

Двамата са свършили най-важната работа. Те са нашите герои на нощта. Реагирали се изключително бързо. А резултатът от действията им е, че нямаме пострадали пациенти. Нямаме и големи щети. Действията на д-р Горанов са пример за мъжество, героизъм, самообладание и кураж. Да се гаси пожар и в същото време да се евакуират пациенти!? Страхотна реакция. Благодаря на целия екип. Гордея се с него, каза часове след инцидента проф. Иван Дечев, началник на Клиниката по урология.

Пожарът е лумнал от учебната зала на деветия етаж в болницата около 3 часа след полунощ. Нямаме нито един пострадал пациент, няма обгазени хора, отрече появилите се информации за настанени в клиниката хора с дихателни проблеми след случилото се проф. Ангел Учиков. Щетите, които е нанесъл огънят, не са сериозни. Изгорели са два дървени шкафа и няколко стола, както и прозорец с PVC дограма.

Пожарът е бил потушен много бързо, за десетина минути. Първо са реагирали медиците, които започнали да гасят пламъците с пожарогасители. После се е намесила и охраната, която е действала с локалния противопожарен щранг. Няколко минути след подадения сигнал на място са се отзовали две пожарни коли, като огнеборците са локализирали пожара в учебната зала. Пламъци извън нея е нямало. Част от коридора е опушен и ще трябва да се пребоядиса. Пациентите обаче са били евакуирани изключително бързо паралелно с гасенето на пожара. В клиниката в тази нощ е имало настанени 52-ма души. По-тежко болните са били евакуирани с болничните си легла, допълни пред журналисти проф. Учиков.

Все още не е ясна причината за инцидента, тръгнал от залата за обучение на студенти по урология. В момента върви разследване.

Към 3 часа ме повика дежурната сестра. Усетих миризма на пушек. Засилих се към мястото, откъдето идваше той и грабнах първия пожарогасител. Направих това, което е редно да направя в тази ситуация. Всички пациенти бяха евакуирани, обясни скромно пред медиите героят на нощта- лекарят специализант Тодор Горанов.

Целият медицински екип реагира перфектно, изключително бързо. Евакуираха целия етаж за минути, докато гасяха огъня. Няма пострадали пациенти, което е най-важно. Много сме доволни. Благодарим им от сърце, поклони се на лекарите пациентката Севдалина Кичукова.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина