АктуалноЖивотЗабавлениеЗдравеНовиниПУЛС

Германска гражданка получи иновативна става в УМБАЛ „Свети Георги“

72-годищната Фредерике качва стълби на 4-тия ден от операцията

Проф. д-р Владимир Ставрев имплантира в Клиниката по ортопедия и травматология  безциментова ендопротеза с ацетабуларна капсула с двойна мобилност

72-годишната Фредерике от Тюрингия от години страда от коксартроза и е свикнала да живее с болката. Преди известно време немската гражданка си купила къщичка в село Фатово, Община Смолян. Сприятелила се със седите, които я научили на български и се занимава със зеленчуковата си градина.

Запознахме се с нея днес в болничната стая, където я заварихме седнала да плете цветя на една кука. Само 4 дни след като германката се сдобила с иновативната тазобедрена става в УМБАЛ „Свети Георги“, тя вече се качва и слиза по стълби с рехабилитаторите.

Миналата седмица възрастната дама получила блокаж с много силни болки и невъзможност за движение и била приета по спешност. В Клиниката по ортопедия и травматология на най- голямата болница в Южна България са ѝ имплантирали безциментова ендопротеза с ацетабуларна капсула с двойна мобилност. Иновативната става дава по-голяма мобилност и предотвратява риска от луксации.

„Протезирането с този вид модерни ендопротези е широко използвано във Франция и вече доказано в практиката като по-успешно. Този нов модел е с две основни преимущества. Има дълъг живот и много трудно се изкълчва. Освен това, пациентите се възстановяват по-бързо след операцията, която обикновено е между 1 и 3 часа,“ разказа проф. Ставрев пред журналисти днес.

Той и екипът му, току що бяха излезли от друга такава операция, а преди седмица са поставили първата уникална тазобедрена става от същия модел на гражданин Обединеното кралство.

За подобно „технологично чудо“ български здравноосигурен пациент трябва да плати 3900 лева, останалата част от стойността на протезата, която е на доста по-висока цена, се поема от Националната здравна каса.

Преди да бъде приета в УМБАЛ „Св. Георги“ Фредерика писала на електронната поща на болницата.

„Получих отговор след 30 минути,“ доволна е жената. Дясната и тазобедрена става е била протезирана преди близо 8 години в чужбина.

Германката вече била свикнала със силните болки в тазобедрената става и сега е повече от щастлива, споделя тя.

„Чувствам се много добре. Доволна съм от професора, лекарите и екипа. Имам надежда бързо да се възстановя, защото имам градина и трябва да я гледам. Харесва ми да живея в България. Имам много добри приятели. Медицинските грижи също са на ниво“, споделя с усмивка Фредерике.

Жената се възстановява отлично, но понеже живее сама, от утре ще бъде преместена в отделението по рехабилитация, за да бъде напълно самостоятелна, когато я изпишат.

„Далеч съм от мисълта, че качеството на услугата в Тюрингия е по-ниско, но просто се чака много. Там ти дават болкоуспокоителни и ти казват, че си за операция, но трябва да чакаш“, обясни пред журналисти професор д-р Ставрев.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

5 коментари

  1. Аз живея на 10 км от Тюрингия и мисля че Аок поема разходите по операцията ако си осигурен Разбира се иначе за чакането е така но не винаги според зависи

  2. Не познавам доктора, сигурно е добър, да е жив и здрав.

    Глождят ме следните финансови въпроси:
    – Колко плаща пациент в Германия за същата операция? Според мен 0 (нула) евро, ако някой има по-точно инфо за, нека каже
    – Как се разпределят 3900лв над цената на НЗОК, които пациентът плаща на ръка (или на касата на б-цата, което е едно и също). Чувал съм, че 1/3 или 1300 лв взема посредникът-доктор. Ако някой знае друго, нека каже.

    1. За да отговоря поне частично вашият въпрос. Среден статически пациент в Германия та първо плаща месечно 7,3% от заплатата си болнична застраховка , и работодател доплаща същата сума на застрахователната каса. Допълнително се плаща всеки ден по 10 евро за леглото в болницата. Дали за тези пари ще получи най -модерният материал се съмнявам но ако се интересувате, ще разуча.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина