АктуалноГласовеЗдравеМненияНовиниПУЛС

Всички медицински лица на първа линия ще получават по 1000 лева допълнително възнаграждение на месец

Това обяви премиерът след спешна среща с президента (ВИДЕО)

Румен Радев: Борбата днес е за всеки българин, затова моят призив днес е единство и солидарност и аз вярвам, че заедно и обединени ще се справим!

Борисов: Абсолютно съм солидарен с президента за неговите изводи и призива за единство

„Епидемията ще подложи на изпитание здравната система. Нега изразим своето уважение и подкрепа към всички специалисти, върху които лежи основната тежест. Нека обезпечим тези специалисти и това трябва да бъде основен ангажимент на държавата.“ С тези думи започна изявлението си президентът Румен Радев след спешна среща днес по обяд с министър-председателя Бойко Борисов и ръководителя на Националния щаб за борба с разпространението на коронавируса.

Той коментира, че 30 години българите се спасяват поединично, но тази епидемия трябва да доведе до осъзнаване, солидарност и обществена ангажираност. Държавният глава благодари на всички доброволци, които вече са се включили и ще се включат с помощ.

 

Никой не може да спаси себе си, ако не може да разчита на отговорното поведение на другите, подчерта президентът Радев. По думите му, строгите мерки ще бъдат от полза само, ако всеки един осъзнае тяхната необходимост.

Той призова да не се подаваме на паника и подчерта, че българските институции работят във форсмажорни обстоятелства и трябва да проявяваме разбиране към техните усилия. „В интерес на всички ни е да изпълняваме инструкциите на институциите.“

Държавният глава наблегна на това, че правителството следва да предложи механизми на най-засегнатите от ограничителните мерки.

Има хора, които са в неплатен отпуск, а отговорят за възрастни и деца и тяхната издръжка, каза генерал Радев.

„С мор от бедност не се спасява от този вирус! Държавата трябва да помогне на най-слабите, а младите трябва да помогнат на старите!

Борбата днес е за всеки българин, затова моят призив днес е единство и солидарност и аз вярвам, че заедно и обединени ще се справим!“ – заключи Румен Радев.

Веднага след него говори премиерът. Бойко Борисов заяви, че е абсолютно солидарен с президента за неговите изводи и призива за единство.

„Най-спешното е да можем да защитим всички, които работят в тази сфера и няма да ги делим на лекари, сестри, лаборанти и т.н. Всички, които са на първа линия ще получават по 1000 лева допълнително месечно възнаграждение на медицинско лице“, съобщи министър-председателят.

Той напомни, че фирмите, които шият защитни облекла бързо напредват с поръчките.

По отношение на искането за подпомагане на социално слабите и тези, които не могат да работят заради рестриктивните мерки в извънредното положение Борисов каза следното:

„Не че не съм съгласен с президента, че социално слабите трябва да бъдат подпомагани, но много внимателно трябва да следим резервите на държавата. На първо място трябва да мислим за заплатите на лекарите и тези, които осигуряват реда в държавата.“

Премиерът подчерта, че нито една държава в момента не е предложила такава конкретна мярка, защото лекарите никъде по света не могат да кажат за колко време ще се справят.

Една държава се издържа от данъци, ако няма данъци няма как, коментира Борисов и посочи, че всички, които губят и фалират да могат да минат през Социалния фонд.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина