АктуалноГрадътКултураНовини

Богата програма събития за 1 юни в Пловдив

Хвърчила, цирк, музикални инсталации и много други събития в програмата на Пловдив 2019 за детския празник

Богата програма от спектакли и събития е подготвена за 1 юни – Денят на детето в рамките на Европейска столица на културата. Целият град – от Младежкия хълм и Гребната, през Столипиново до Тракия ще се превърне в сцена за различни тържества през деня, насочени към децата, но вълнуващи и за големи.

Най-мащабният проект е пристигналият от Франция цирк CITI на пътуващите театри. В него са включени общо 15 компании както от Франция, така и Белгия, Италия и Швейцария. Проектът ПЛОВДИВ КАРАВАНА вече е заел места на Гребната база (зад Хангарите), Столипиново и в Тракия до СОУ „Черноризец Храбър“. Работилници и много представления ще има през целия ден.

Забавно ще бъде и до 18 часа на Младежкия хълм, където ще се направи артистична намеса в пространството – Детски град. Заедно с професионалисти, малчуганите ще влязат в ролята на архитекти, урбанисти и други планиращи пространства експерти и с рециклирани материали ще построят Град на децата.

На Джумаята децата ще участват във Вятърната градина – проект с вятърни кукли и хвърчила. Надолу по Малката главна също ще е интересно – на подлеза на Аптека Марица ще се изгради пиано от стъпала. Събитията ще продължават през целия ден.

Вижте цялата програма:

Изграждаме заедно: Град на децата

1.06 – Откриване, Младежки хълм, от 10.00 до 18.00 часа, вход свободен

 

Град на децата е артистична намеса в най-високия от пловдивските хълмове – Младежкия, известен с детската железница. През 2019 г. децата от Пловдив ще бъдат поканени да се присъединят в изграждането на град на децата. Тук, с подкрепата на професионалисти, децата ще участват активно в градското планиране като архитекти и строители. Заедно те ще издигнат техен собствен град от дърво, рециклирани строителни и индустриални материали, както и от материали, дарени от домакинствата в Пловдив. И разбира се – ще се забавляват много. Повече информация ТУК.

 

Вятърната градина

1 юни, 15:00 – 19:00 часа, пл. Римски стадион

 

Еднодневна феерична съвкупност от работилница и спектакъл на Римски стадион като подарък за най- малките зрители и почитатели на уличното изкуство.  Събитието ще започне с лаборатория, в която ще бъдат създадени вятърни кукли и хвърчила с помощта на деца и младежи на възраст от 11 до 17 години. Участниците в работилницата ще се усетят не само като зрители, но и като създатели, ще имат възможност да се присъединят към  артистичния екип на испанската театрална компания  и заедно ще представят пъстрия и атрактивен уличен спектакъл „Вятърната градина“. Повече инфо ТУК.

 

Концерт на Western Balkans Band BG

1.06, 20.00 часа, Античен театър

 

Билети в мрежата на Евентим, на цена от 15 до 30 лв. ТУК.

 

С участието на: Теодосий Спасов – кавал, вокал (България); Влатко Стефановски – вокал, китара (Северна Македония); Васил Хаджиманов – клавиши (Сърбия); Йелена Йовович – вокал (Черна гора); Амар Чесляр – барабани (Босна и Херцеговина); Дритан Хекурани – бас китара (Албания). Тяхната авторска музика е уникална смесица от импровизация, балкански фолклор, блус, рок и джаз. Повече инфо ТУК.

 

Inspire Plovdiv

Пешеходен подлез на Малката главна (кръстовището на ул „Райко Даскалов с бул. „Шести септември“)

 

Стълби на подлез, превърнати в клавиши на пиано – тази забавна творческа иновация в световен мащаб въвлича милиони хора, а промяната в градска среда е налице в градове като Стокхолм, Милано, Сан Франциско, Атина, Сан Пауло и много др. Повече инфо ТУК.

 

© Споделено работно място Варна

 

ПЛОВДИВ КАРАВАНА

 

15 творчески компании от Белгия, Франция, Италия и Швейцария – CITI – INTERNATIONAL CENTER FOR TRAVELLING THEATERS – тръгват по пътищата на Европа – пеша, с коне, велосипеди или камиони, за да достигнат Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г. От 1 до 10 юни 2019 г. те ще създадат 3 големи артистични лагера – в кв. „Тракия“, в кв. „Столипиново“ и край Гребната база, в които ще се проведат работилници и представления с вход свободен.

 

 

1 юни –  Спортен комплекс на УХТ (зад хангарите на Гребна база)

 

14:00 – 16:00  Откриване – парад на Бараката на място / Opening – parade of Barakata at site

16:00 – 16:15 La Chuchoteuse (театър в каравана / theater in caravan)

16:00 – 16:20 Le papier, le ruban et ma main (танц, театър, музика / dance, theater, music)

16:00 – 17:30  DJ Valentin & Léo DJ set визуален и музикален спектакъл / visual and music performance

17:30 – 18:00  André Agassé (клоун / clown)

18:00 – 19:30  La Fête Foraine des Glingués - Fairground Представление / Show

20:30  – 22:00  Narma and the Walili Beat’Brothers (Рокендрол банда / Rock’n’roll band)

22:30  – 22:30  Il ne restera rien (пеене и клоун шоу / singing and clown show)

Повече инфо ТУК.

1 юни 2019 г., Квартал Столипиново

ОУ „Пенчо Славейков“ (ул. „Батак“ 57)

 

18:00 Циганска епопeя (театър) / L’épopée gipsy (theatre)

19:00 Концерт / Concert

 

Повече инфо ТУК.

 

 

 

1 юни 2019 г , Квартал Тракия

Парк срещу СУ „Черноризец Храбър“ (ЧЕХА)

 

15:00 – 17:00  Работилници / Workshops

15:30  – 16:30 Церемония за завършване на Детска езикова школа „Слънчоглед“ / Graduation ceremony of Language school „Sunflower“

18:00  – 18:15  Илиада Завинаги / Illiade Forever

18:15  – 19:00 Къде е радостта? / Where is Joy! / Y’a de la joie!

19:00  – 20:30  Селото / Village

20:30 – 21:00 Градината на звуците / Garden of sounds / Jardin des sons

10:00  – 11:00 Domino (театър / open space theatre)

Повече инфо ТУК.

 

ONE DANCE WEEK: С деца на цирк

 

По случай 1 юни фестивалът пуска в продажба специален семеен билет за австралийския спектакъл A SIMPLE SPACE. Зарадвайте децата с вълшебството на цирка! Гледайте заедно висша акробатикаот далечна Австралия. Без илюзии, костюми или предпазни въжета. Със спиращи дъха каскади и забавно настроение. Не пропускайте главозамайващото преживяване A SIMPLE SPACE. Семейният билет важи за спектакъла на 19 октомври 2019 от 11:00 часа в Дом на културата „Борис Христов“ – Пловдив. От него могат да се възползват тричленни, четиричленни и петчленни семейства. Всички семейни билети важат за Зона 2, която се намира на сцената. Спектакълът е подходящ за деца над 7 годишна възраст.

 

Семейният билет ще може да бъде закупен само на 1 юни чрез форма, която ще бъде достъпна

през Facebook страницата на ONE DANCE WEEK, както и на официалния сайт на фестивала.

 

Повече инфо ТУК.

 

Drawing Day, България, да рисуваме заедно!

1 юни, 10.30 до 12.30 ч., парка до Младежки център /зад Кулата на Гребна база, до Детския кът/

 

С идеята, че всеки може да рисува, инициативата събира десетки хора от цялата страна всяка първа събота на юни от 2009 г. насам. Темата на тазгодишното издание е „Детство мое“. Проектът е свързана с международната инициатива Drawing Day, стартирала през 2008 г. по концепция на Мик Гоу. Участниците се присъединяват към международната общност, като споделят своите творби чрез фейсбук. Елате да рисувате със семейството си, приятели и непознати! Забравете за проблемите и задълженията – подарете си време, за да бъдете ЗАЕДНО! Повече инфо ТУК.

Музикалното наследство на Петър Дънов

1 юни,  11.00 часа, Аула на НУМТИ „Д.Петков“

 

Вокална група „Дъга“

В програмата: Авторски песни и музика на Петър Дънов

Повече инфо ТУК.

 

Легенда за вълшебната маслодайна роза – царицата на световете

Старосел, целодневно събитие, вход свободен, начало 11:00 часа

 

Добиването на българско розово масло е съпътствано от вековни културни традиции. Празникът в Старосел, посветен на маслодайната роза и производителите на розово масло, пресъздава ритуала на розобера с демонстрация, танц и песни. Проект на  НЧ „Гео Милев – 1907“ с. Старосел. Повече инфо ТУК.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина