АктуалноГрадътКултураНовини

Фондация Глас организира прожекция на филма „Да се разкриеш” в Пловдив

Документалната лента разказва историите на ЛГБТИ тийнейджъри, които за първи път споделят своята различна сексуална ориентация и/или полова идентичност пред родителите си

Само ден след като „Гардиън” излезе със заглавие „Хомофобски скандал удари Пловдив – Европейската столица на културата“ заради вербалните атаки и използване на езика на омразата от страна на месни политици по повод ЛГБТИ проект в програмата на ЕСК 2019, авторите му от фондация GLAS обявиха друго събитие. Днес от организацията съобщиха, че подготвят специална кино вечер в Пловдив, посветена на темата за разкриването и силата да бъдеш себе си.

В рамките на събитието ще бъде представен документалният филм „Да се разкриеш“ (2018) на френския режисьор Дени Паро. Лентата е сбор от автентични видео записи, подбрани от интернет, на тийнейджъри и деца, които за първи път споделят с родителите си за своята сексуална ориентация и/или полова идентичност. Филмът беше представен за първи път на голям екран в София в рамките на съвместната инициатива „Кино и пол“ на Фондация GLAS и София Филм Фест 2019 през март. Кино творбата участва в редица международни фестивали и е отличена със специална награда на Международния филмов фестивал във Варшава.

„Филмът изпраща едно изключително важно послание за разбиране и приемане, което искаме да пренесем и извън София, за да отворим диалог както с местната ЛГБТИ публика, така и с всички граждани на Пловдив, който винаги се е гордеел със своя дух на откритост и мирно съжителство между различни етноси и малцинства. Посланието обаче придобива още по-голяма значимост на фона на тревожното нарастване на езика на омраза и заплахите за физическо насилие срещу ЛГБТИ общността, които през последните няколко месеца започнаха да придобиват истерични размери и да опетняват доброто име на града“, коментира Симеон Василев, председател на Фондация GLAS.

Преди прожекцията Фондация GLAS в партньорство с Британския съвет ще представи за първи път у нас и 5 късометражни филма от Великобритания на ЛГБТИ тематика. Кратките кино произведения са част от програмата на ЛГБТИ кинофестивала BFI Flare, който се организира всяка година в Лондон от Британския филмов институт.

Някои от подбраните филми са били включени и в глобалната кампания за ЛГБТИ+ филми #FiveFilms4Freedom, която се организира съвместно от Британския съвет и Британския филмов институт с подкрепата на ООН. В края на март Фондация GLAS стана партньор на инициативата на Британския съвет в България.

Специален гост на прожекцията в Пловдив ще бъде Ребека Уолтън, регионален директор за ЕС на Британския съвет, която ще открие вечерта и ще представи късометражните филми в селекцията.

Събитието ще се състои на 16 април, от 19:00 ч., в кино „Лъки“, а след него ще се проведе разговор между представители на Фондация GLAS и зрителите относно темите, засегнати във филмите.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Само когато човек е информиран може да се предпази от предразсъдъци и евтините доводи и мразене на Вмро.
    България е член на Европейскста общност и там има правила и любовта няма място за мразене и ненавиждане.
    Любов липсва на Вмро!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина