АктуалноКултураНовини

Унищожаването от Банкси на собствена творба след търг: Защо намирам това за пошло

Теодор Караколев

Световноизвестният артист Банкси направи поредна любопитна акция. В знак на протест срещу високите цени на съвременното изкуство, той разруши своя картина мигове след като тя бе обявена за продадена на търг на „Сотбис“. В момента, в който чукчето удари и бе обявена продажната цена от малко над 1 млн долара, картина на известното му и репродуцирани хиляди пъти изображение на момиче, което изпуска балон-сърчице, бе унищожена от т.нар. „шредър“.

Акцията на Банкси е срещу цените на творби на изкуството по търговете, които, според него, и други хора в сферата, са станали нереално високи. Концепцията на анонимния творец е, че дори творбите на изкуството не трябва да бъдат притежавани от никого – те трябва да са свободни за ползване от всеки. Намирам обаче тази акция за пошла и обидна за изкуството като цяло и творците в частност.

Банкси е добър рисувач и симпатичен иронизатор на разни неща.

Да си самоунищожаваш собствена творба, защото изкуството било твърде скъпо, е странно. Изкуството винаги е било скъпо. Колкото е по-бедно едно общество, толкова е по-скъпо. Най-евтино е било по времето на холандците през XVII век и днес. Никога не сме имали толкова лесен достъп до изкуство – в цялата човешка история тези неща са били достъпни само за най-богатите, най-властните, а понякога – и само за мъртвите. Защото изкуството е велико тъкмо, защото е специално, и има някаква магия в една велика творба, която я прави много по-велика от всяка цена, етикет или търг. Те са временни, а творбата ще остане.

Но такива неща правиш, ако вярваш, че ти си в центъра на света, той започва и свършва с твоята творба – което дори Микеналджело и Рафаело не са правели, щото са ходели да се прерисуват един другигу, бидейки, между другото, безобразно богати.

На великите световни артисти не им е пукало дали картината им ще се продаде за 5 или 50 долара, истинският артист иска да си сподели идеята, хората да почувстват нещо, да се трогнат, да се смеят, плачат, крещят или да останат безмълвни. Великите артисти са творели красота. Парите, макар и обикновено да са били добри в договарянето си, са идвали на второ място.

А идеята изобщо да посегнеш по такъв начин на собствената си творба е нелепа. Истинските артисти са си самоунищожавали собствените работи от огромна любов или огромна ярост – безумно богатият Ботичели си е палил картините в центъра на безумно богатата Флоренция от смирение към Бог. При това собствените картини – а не нечие чуждо творчество. Бернини е разрушавал скулптурите си от неудържима ревност.

Банкси? Банкси е средно богат човек, който не иска да излезе лично и да докаже тезите си (всички споменати по-горе и всяко име, в историята на изкуството, което сте чували, са били хора, които са можели да излезат и да кажат „Аз, направих това, защото….“ – и са го правели), а удобно се крие зад някаква маска на популярно забавни неща. Различните видове изображения, които прави, са умни и хитри, този перформънс е слаб.

Човекът, дал 1 млн. за тази картина може и да е гнусен и арогантен бизнесмен, но вероятно притежава още няколко млрд. в сметката си и изобщо не му дреме за тая загуба.

А концепцията, че изкуството, видиш ли, било твърде скъпо, трябва да умре. Ако искаме нещо по света да поевтинява, това трябва да бъде достъпът до чиста вода, до храна, до лекарства, до ваксини, до образование и до здравеопазване.

Снимка: стоп кадър/youytube/theguardian

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. че го намираш ПОШЛО това, г-не професоре, е мноооого показателно както за тебе си, така и за ИЗДЪНИЛИЯ се сайт ПодАлзошата (т.е. МЕНЕМО…) който сбъркахме да посетим – по лош навик. Никога вече (камо ли пък да се ‘абиме да те коментирВаме = еле, и ти се отърва от нас!) А КЪДЕ СА АРХИВИТЕ С ПРИНОСИТЕ?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина