АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеЗдравеНовиниПУЛС

УМБАЛ „Свети Георги” отбеляза 140 години със спектакъл на световно ниво

Събитието стартира с изумителна творба на един от най-популярните зад граница български визуални артисти Поли Герасимова

Историята на болницата бе представена с технологията на 3D мапинга, фотографска изложба и богато илюстрован алманах

Със спектакъл на световно ниво най-голямата болница в България УМБАЛ „Свети Георги“ отбеляза 140 години от основаването си снощи на сцената в Драматичния театър. Програмата стартира с изумителна творба на един от най-популярните зад граница български визуални артисти Поли Герасимова.

Тя представи на живо сценографията към клипа на българската сензация зад океана Kan Wakan за песента Still Feather в Драмата и плени стотиците гости. Прочулия се покрай видеото визуален куб на Герасимова бе в центъра на цялостната визия на събитието. Видеото разказва именно за битката в името на живота и природата. Нещо, което лекарите и здравните работници в болницата правят всеотдайно всеки ден. В рамките на програмата историята на УМБАЛ „Св. Георги” от създаването й до наши дни бе представена по изключителен начин с 3D мапинг и множество ефекти.

Юбилеят на болницата  уважиха зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, кметът Иван Тотев, председателят на местния парламент Савина Петкова, областният управител Здравко Димитров, ректорът на Медицински университет проф. Стефан Костянев, Пловдивският митрополит Николай, зам.-кметове и районни кметове, директорът на полицеята ст. комисар Атанас Илков, депутати от Пловдив и още много представители на държавната власт, органите на реда, здравни и обществени организации, настоящи и вече пенсионирали се служители на болницата, предишни директори.

Поздравителни адреси, цветя и подаръци бяха изпратили държавни и обществени институции, лечебни и висши учебни заведения от цялата страна. По случай 140-годишнината си УМБАЛ „Свети Георги“ издаде и богато илюстрован алманах, включващ историята, настоящото състояние и състав на всички звена, както и фотографии от всеки етап от развитието на болницата. Гостите на събитието имаха възможност да разгледат и специално подредената във фоайето на Драматичния театър фотографска изложба с кадри от всички декади на УМБАЛ „Свети Георги“.

В рамките на форума под надслов „140 години, посветени на здравето” домакинът на събитието – настоящият изпълнителен директор проф. Карен Джамбазов поздрави присъстващите и благодари на всички бивши и настоящи служители на най-голямата болница в България.

Доц. д-р Нарцис Калева, лекар от Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“ представи дарителската кампания на „Най-доброто за нашите деца и онкоболни”. Тя е посветена на построяването на нов детски и онкохематологичен комплекс, в който да се преместят Клиниката по педиатрия, Клиниката по медицинска онкология и Клиниката по клинична хематология. От официалния старт на кампанията на 18 декември 2018 г. до момента в дарителската сметка са събрани близо 22 хил. лева, за които болницата изказва благодарност на всички благодетели.

За празничната атмосфера на годишнината с изпълненията си допринесоха цигуларката Йолина Чолакова и певицата Невена Цонева.

Основана на мястото на лазарета от Руско-турската освободителна война, който се е помещавал в три бараки с 30 легла в местността под Хълма на доблестта (Джендем тепе), днешната УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД започва своето летоброенето като първата българска гражданска болница на 1 май 1879 г.

140 години тя е най-голямата болница в страната. Разполага с 1536 легла и 2694 души персонал, от които 653 са лекари, а 925 са специалисти по здравни грижи. В последните години средният годишен брой на болните, които се хоспитализират за активно лечение, надхвърля 80 000. В клиниките и отделенията на болницата се оказва денонощно спешна и неотложна амбулаторна, стационарна и консултативна помощ при заболявания и травми и лечение на населението от Южен Централен регион на България, включващ пет административни области: Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Хасково и Смолян.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина