АктуалноГрадътКултураМненияНовиниПод ножа

Тотев: Нека ДПХ убедят общинските съветници, че ще могат да управляват новата галерия

Общината планира 10-15 човека на щат в изложбената зала на Гладстон, а по предварителни изчисления режийните разходи на сградата ще са минимум 10 хиляди лева на месец

Кметът внася на сесията на 17 септември предложението галерията да бъде дадена за управление на ДПХ

Това, което планират от дружеството в понеделник, ще е проява на неуважение към колегите им, които ще бъдат в залата, смята той

„Отказах на Снежана Фурнаджиева протест пред галерията на Гладстон, тъй като там ще има събитие. ДПХ ще протестират пред Общината. Иначе приемам събитието им го като артистична проява, която ще даде добавена стойност на откриването на галерията”, коментира кметът Иван Тотев обявения днес протест на Дружеството на пловдивските художници в понеделник, в деня на първото голямо събитие в изложбена зала „2019”.

„Галерията е огромен обект. Става въпрос за нещо много сериозно. Планираме там да има 10-15 човека на щат, като тук влизат дори охранители и хигиенисти. Не можем да си позволим тази нова модерна зала да не функционира постоянно и да приема събития постоянно. Нашето желание е галерията да е отворена седем дни в седмицата, да живее постоянно. А това изисква хора. Колкото до другите разходи, само режийните на новата изложбена зала ще са минимум 10 хиляди лева. Слънчевите панели няма да отоплят пространствата вътре, това е сигурно. Климатиците трябва да работят постоянно, тъй като обемите са наистина големи. Панелите ще подпомагат, но ще пестят не повече от десет процента от разхода за енергия”, разясни Тотев.

Той заяви, че на сесията на 17 септември ще вкара предложението галерията да бъде дадена за управление на ДПХ, но ще чака писмо от дружеството, че ще успяват да поемат режийните разходи. „Нека убедят общинските съветници. Ще искам да вземат думата на сесията и да кажат как ще управляват новата зала. Трябва да са убедителни, за да ги подкрепят съветниците”, допълни той.

Колкото до изложбите на дружеството кметът заяви, че за тях са осигурени пространства.

„ Познавам няколко ръководителя на дружеството. Има толкова известни имена сред художниците, които те не успяха да привлекат през годините. Това е творческа организация, която е в скандал след скандал. Смятам, че това, което планират в понеделник, ще е проява на неуважение към колегите им, които ще бъдат в залата. Искаме галерията да е за всички пловдивски художници, каквито заявки направи и Снежана Фурнаджиева, но тази проява не говори за това. Ако наистина смятат, че галерията ще е отворена за всички, нека си подкрепят колегите в понеделник. Работата на Снежана Фурнаджиева е да обединява творците и да вдига авторитета на гилдията и Пловдив, а тя влиза от скандал в скандал”, каза на финал Иван Тотев.

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

10 коментари

  1. 10-15 души на щат! Ах как разбира от управление на галерии инженерът Тотев. Художниците могат да вършат голяма част от работата доброволно-за своето дружество,както са го правили досега. А за почистването и охрана при съвременната техника не се изисква многоброен персонал.

  2. Какъв мръсник! Отива си и и продълоава да хапе! Той да назначал поне 10 човека на щат, а художниците да ги издържат, хайде де, мръснико, как пък не! Лошото е, че в общинския съвет са същите мръсници и подлоги, няма настроения за даване на сградата на ДПХ, а това е най-старото дружество в страната, на 107 години! Ако го лишат от сграда, го ликвидират!

  3. Гьон сурат, когато трябваше да извади художниците от залата обещаваше всичко, а сега им подля вода. Иначе честито пловдивчани още 15 щата ще издържате!

  4. Тотев, направихте показно как управлявате обекти – зала “Колодрума”, за 60 милиона, всяка година е вътре с по 150 000 лв. Най-добре се снижавай и се надявай твоите съпартийци да не решат да те изпържат!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина