АктуалноБългарияГласовеГрадътМненияНовиниПод лупа

Тотев: Бюджетът в никакъв случай не е достатъчен за мечтите на Пловдив (ВИДЕО)

Социален, балансиран, раздут, комунистически, прощален – така описаха по време на дискусията Бюджет 2019 в местния парламент

Таня Грозданова

Спомени за откриване на тоалетни, рязане на ленти, мерене на мандати, преброяване на членовете на БКП в дясно и ляво – това са част от „темите“, които общинските съветници си дискутираха над 3 часа днес, вместо дебат върху проектобюджета на Пловдив за 2019-а година.

Дни преди заседанието всички опозиционни сили в местния парламент декларираха, че няма да подкрепят основния финансов документ. Двама от тях обаче намериха в така наречените „дебати“ нещо, което ги накара да променят мнението си. С гласовете на Вихра Ерамян и Ангел Ангелов бюджета бе приет с мнозинство от 31 гласа.

Генерална репетиция за изборни речи, скука и откровени хуморески – това бе обстановката в Общински съвет, на моменти и самите участници в нея го признаваха.

Заради твърдението на социалистите, че проектите в новия бюджет са от социализма, дори започна „броене“ броя на членовете на БКП в групите на ГЕРБ и БСП.

„В групата на ГЕРБ има повече членове на БКП, отколкото в групата на БСП”, каза шефът на червените съветници Николай Радев. Това накара Вихър Захов от ГЕРБ да излезе и да обясни, че е бил член на БКП по принуда – защото като офицер от Българската армия не е имал друг шанс.

„Е, не беше чак такава мъка да си член на БКП”, намеси се в този момент председателката на Общинския съвет Савина Петкова.

„Уважаеми колеги, толкова шеги и закачки се изрекоха тук, че според мен вестник „Стършел“ може да излиза следващите 3 години само с теми от тук,“ опита се да внесе баланс Божидар Здравков.

В свое изказване зам.-председателката Мирослава Ташкова, заяви на социалистите, че не 8, още 11-12 години ще имат за управник кмета Тотев и ГЕРБ. Тотев я скастри, да не бърза да му издига кандидатурата, защото той самия още не е решил. „А и с Митко Колев имаме други планове – да си караме моторите,“ допълни Тотев.

„Нарочно не направихме тази година презентация на бюджета. Беше ясно, че тук ще се вихри предизборна кампания. Разберете го: Пловдив не е нашия и вашия мандат! Бюджетът на Пловдив, колкото и да е голям, никога не е достатъчен. Нашият бюджет стига за съществуването на общината, социалните услуги, заплатите на учителите… Последното нещо, което финансира общинския бюджет това са инфраструктурни проекти. Бюджетът на Пловдив в никакъв случай не е достатъчен за мечтите на Пловдив,“ каза Иван Тотев пред съветниците в залата.

Тотев определи изказванията срещу бюджета като политически. Той обеща, че тази година ще приключи ремонта и обновяването на площад „Централен“, парк „Бунарджика“,  булевард „Северен“, Голямата базилика, а също и галериите на улица „Гладстон“ и тази в бившия Детмаг.

341 959 020 лева е точната бюджетна рамка на община Пловдив. Като в нея се включи и предложението 600 хил. лева, които са за терена на пл. „Централен“, да бъдат поискани от Министерски съвет, а не да се дават от местния бюджет.

Общинските съветници приеха предложенията на Реформаторския блок за осигуряване на средства за осветление в Стария град, 50 000 лева за предприятието „Траурни дейности“ и 30 000 лева за басейна в СУ „Димитър Матевски“ в жилищен район „Тракия“.

65 000 лева се отпускат за осигуряване на допълнителни групи в детска ясла „Детски смях“.

Беше прието и предлложението за осигуряване на карти за безплатно пътуване на хората над 90 годишна възраст, а също и администрацията да иска 600 000 лева от държавния бюджет за закупуване на терена до Централна поща. Съветниците отхвърлиха предложението за ежемесечно отпускане на 20 000 лева за заплати в МБАЛ „Свети Мина“ до вливането й в МБАЛ „Свети Пантелеймон“. То ще се гледа на друго заседание.

Бюджетът бе приет с 31 гласа „за“, 15 „против“ и 1 „въздържал се“. Рамката е 341 959 020 лева.

Вижте коментара на кмета Иван Тотев след приемането на бюджета в кулоарите на ОбС:

 

След гласуването на бюджета претъпканата зала на Общински съвет се обезлюди от ляво и от дясно, включително и в редиците на журналистите.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина