АктуалноГласовеГрадътКултураМненияНовини

Стефан Вълдобрев се обяснява в любов на Пловдив със спектакъла „По-полека”

Спектакълът не е мюзикъл, като жанр не мога да го сравня с нищо друго, което съм гледал, каза Обичайния заподозрян

 „Все едно сме се събрали на Весел бар, на пясъка край морето, и разказваме една история с насядалите наоколо деца”

Иво Дернев

Премиерата на съвместния проект на Драматичен театър- Пловдив и Младежки театър „Николай Бинев” „По-полека” ще открие тазгодишното издание на Сцена на кръстопът. Спектакълът е по песни на Стефан Вълдобрев, текст на Ваня Щерева и Стайко Мурджев, и под режисурата на Владимир Люцканов.  Композитор на представлението е самият Вълдобрев, а музикалният продуцент е друг от Обичайните заподозрени- Веселин Веселинов- Еко.

„ Водихме пунически войни, за да стиковаме програмите на два театъра. С мил наивитет подходихме, но се справихме. За мен най-любопитно бе как концертните песни на Стефан ще минат в друг контекст и ще придобият друга тъкан. Беше ми любопитно как песните могат да станат диалози”, каза режисьорът Владимир Люцканов. Той с усмивка разкри, че двамата с Веселин Веселинов- Еко са работили зад гърба на Вълдобрев и са се намесили в аранжиментите на парчетата му.

„Толкова е хубаво, че се обединихме два театъра около една идея, подхвърлена случайно преди време от Александър Секулов”, допълни Люцканов. „Нещата могат да се случват ЗАЕДНО в Европейската столица на културата и то по добрия начин”, допълни го директорът на театъра Кръстю Кръстев. Той определи представлението като приятна и много човешка приказка с много музика.

„От 4 години имам любовно обикаляне във вашия град. През 90-те години насочих цялото си внимание в случването на музика, тъй като виждах потенциал и смисъл. През 2001г. отидох към киното. За да се върна към музиката. Преди 4 години, идвайки тук, усетих с цялото си същество, че в Пловдив започват да се случват страхотни неща. Казах си, че искам да допринеса за това”, каза Стефан Вълдобрев. И изброи част от проектите, в които е участвал тук – ролята му в спектакъла на театъра „Момчето от последния чин”, мюзикълът на операта „Евита”, страхотните концерти с „Обичайните заподозрени” на Античния театър. И сега представлението „По-полека”. „Това е моето обяснение в любов към този град”, заяви Вълдобрев.

Той допълни, че за реализирането на спектакъла стоят няколко години къртовска подготовка, след минаване на върхове и спадове на емоционално и организационно ниво.

Целият екип, който седи зад „По-полека” подчерта, че това не е мюзикъл. „Това е хубава драматургия, в която героите изказват всичко и преминават към песента. Не е имало задача за нещо бродуейско, бляскаво и помпозно. А все едно сме се събрали на Весел бар, на пясъка край морето, и разказваме една история с една китара на насядалите наоколо деца. Много човешко, интимно и красиво се получи. И седи обърнато. Сякаш песните са написани специално за диалозите, а не обратното. Като жанр не мога да го сравня с нищо друго, което съм гледал”, каза Стефан Вълдобрев.

Един от авторите на текста Стайко Мурджев не скри, че това приключение е било нещо ново за него.

„С Ваня Щерева имахме хубав процес на писане. Получи се много нежна и човешка драматургия, каквато е музиката на Стефан Вълдобрев. Трудно е да се направи текст към вече готови песни, но мисля, че се справихме”, отбеляза Мурджев.

Билети за премиерата на „По-полека” довечера, както може да се очаква, отдавна няма. Спектакълът обаче ще се играе отново веднага след края на Сцена на кръстопът.

ПО-ПОЛЕКА
спектакъл по песни на Стефан Вълдобрев
от Ваня Щерева и Стайко Мурджев

режисьор Владимир Люцканов
композитор Стефан Вълдобрев
музикален продуцент Веселин Веселинов-Еко
сценограф Венелин Шурелов
костюмограф Елица Георгиева
хореограф Теодора Попова

В ролите:
Матю – Филип Аврамов
Явор – Стилиян Стоянов / Юлиян Петров
Агнес – Радина Думанян / Ния Кръстева
Дани – Александър Хаджиангелов
Борис – Тодор Дърлянов
Алекс – Мария Сотирова / Рая Пеева
Ана – Гергана Христова / Маргита Гошева
Майката – Русалина Чапликова / Мая Бабурска
Хубен – Ахмед Юмер
Слав – Александър Евгениев
Комара – Троян Гогов / Алексей Кожухаров
Пиколо – Александър Секулов-младши / Деян Петров

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина