АктуалноГрадътКултура

Режисьорът на „Възвишение“: Пловдив може да се гордее с титлата

Мартин Димитров получи куп похвали за играта си в „Безкрайната градина“

Алек Алексиев и Стоян Дойчев раздадоха плакати, дискове и книги на публиката в LUCKY Дом на киното

Богата програма български филми обогати съботния ден – откриване на Пловдив като Европейска столица на културата. Уикендът в LUCKY Дом на киното е изпълнен с интересни прожекции, като в два от филмите в събота зрителите се срещнаха с гости от „големия екран“. За прожекцията на „Възвишение“ пристигнаха режисьорът Виктор Божинов и актьорите Алек Алексиев и Стоян Дойчев, а за „Безкрайната градина“ беше дошъл Мартин Димитров.

Пловдив може да се гордее с тази титла. Поздравявам ви, заслужавате я и трябва да се радвате за нея, каза пред пловдивчани и гостите на прожекцията Виктор Божинов. Той разказа подробности за снимките на филма, трудностите, които са срещнали при интерпретирането на книгата в сценарий и други детайли от продукцията. „Това е мой първи пълнометражен филм. Когато прочетох книгата обаче веднага усетих, че моите мисли много често са мислите на Гичо. Реших да го направя, защото вярвам, че човек трябва да прави нещата, които го вълнуват и трогват – а не просто защото нещо е завършил или има диплома за нещо си“, сподели той.

Алек Алексиев и Стоян Дойчев също споделиха положителните си емоции от снимките на филма преди вече близо 2 години. Те раздадоха на публиката много подписани плакати, както и няколко диска с филма, с музика, а също и издания на книгата на Милен Русков „Възвишение“. Виктор Божинов добави, че именно в Пловдив за пръв път е срещнал Русков, а писателят е работил върху сценария, докато е живял в града. Така че Пловдив е много свързан с историята на „Възвишение“, коментира режисьорът.

Веднага след тази прожекция бе и филмът „Безкрайната градина“ на популярния театрален режисьор Галин Стоев – също дебют в пълнометражна продукция за него. Гост в Пловдив бе Мартин Димитров, който също поздрави пловдивчани за титлата Европейска столица на културата. Той получи много поздравления от зрителите за добрата си игра, и изобщо – за качеството на филма. Някои от зрителите в залата споделиха, че това е най-добрият български филм, който са гледали.

Програмата продължи с „омнибус“-филмът по разкази на Георги Господинов 8’19“. Успоредно в заведението до LUCKY – Club Fargo вървеше и програма от късометражно българско кино.

В неделния ден програмата също е богата. До 13:15 предстоят 4 детски филма с безплатен вход за деца, част от програмата за Европейска столица на културата. В последния от детските филми – българският Случаят Кюри също ще има среща на публиката с гости с екип на филма – режисьор и част от актьорите. До края на неделния ден предстоят още 4 български филма, част от програмата „Ден на българското кино“ – „Далеч от брега“, „Дъвка за балончета“, „Вездесъщият“ и „Христо“. В Club Fargo от 14 часа пък предстоят филми от съпътстващата програма на изложбата за Йордан Радичков.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина