АктуалноГрадътКриминалеМненияНовиниПод ножа

Психиатърка от Пловдив точила здравната каса с мними шизофреници

Лекарката е арестувана, образувано е досъдебно производство

Над 50 души от различни населени места са разпитани до момента, никой от тях не знае, че има такава диагноза

Пловдивска психиатърка е източила половин милион лева от Здравната каса с фалшиви пациенти-шизофреници. За схемата съобщиха от ОД на МВР и от прокуратурата. Чрез мними пациенти, фалшиво диагностицирани с параноидна шизофрения, докторката е получавала скъпи лекарства от Здравната каса, след което ги е продавала на черно, събощи директорът на полицията Йордан Рогачев.

Предписваните лекарства струват между 700 и 900 лева ампулата, схемата е много сериозна и предстоят още много проверки, добави наблюдаващият прокурор по делото Атанас Илиев. Разпитани са десетки свидетели. Петдесет и двама от тях, които от различни населени места, твърдят, че въобще не са ходили на преглед при психиятър и нито един не знае, че има такава диагноза.

Голяма част от диагностицираните с „параноидна шизофрения“ са живеели и работели в чужбина, по времето, в което е извършено престъплението – от началото на 2017 до август 2018-а година, уточни районният прокурор Чавдар Грошев.

За конкретното провинение се предвиждат до 8 години затвор, както и конфискация на 1/2 от имущество. Възможно е да бъде повдигнато и второ обвинение, тъй като по време на разследването и вчерашаната акция, при която е аресувана психиатърката, е открит и фалшив печат на РЗОК – Пловдив. При съвместна акция на ДАНС, Икономическа полиция и прокуратурата са претърсени различни адреси в Пловдив, Кричим, Първомай, Кърнаре и Фотиново. Там са открити и иззети протоколи, заготовки за печати, компютърни конфигурации.

За изпълнението на схемата са сътавени стотици неистински документи, тъй като НЗОК осигурява финансиране 100% на медикаменти на лица с диагноза параноидна шизофрения. Пациентът бива изпратен с направление от личния си лекар при специалист. Той го диагностицира и му предписва медикаментозно лечение с някой от следните лекарства: Zypadhera, Trevicta и Xeplion – ампули с отложено действие, които се инжектират веднъж на 15 до 30 дни. След предписването им обаче пациентът, задължително трябва да мине през лекарска комисия, която също го преглежда. Тя издава протокол за тези скъпи лекарства, който документ се носи в РЗОК, където в крайна сметка е решава дали да му се предостави възможност за закупуване с отстъпката. В схемата са участвали и „мулета“, които са вземали лекарствата с рецептурни книжки от аптеки и са ги доставяли в кабинета на лекарката, а по-нататък те са били продавани на половин цена на черния пазар.

Смята се, че данните на хората, които са диагностицирани без да знаят, са постъпвали от личните им лекари, познати на доктора и от неговата медицинска практика.

Предстои утре мярката „задържане под стража“ на психиатъра да бъде удължена на 72 часа.

Подробности – във видеото:

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина