АктуалноГласовеЗдравеМненияНовиниПУЛС

Проблемът с изоставените пациенти и как може да се реши

Необходимо е да се предприемат законодателни промени, които да подпомагат близките на хора, нуждаещи се от продължителни грижи, както и повече социални услуги, като хосписи

Таня Грозданова

Двама мъже от Пловдив и Карлово на възраст около 60 години, са пациентите на най-голямата болница – на УМБАЛ „Св. Георги“, които не могат да бъдат изписани месеци наред. Те са здравно осигурени и нямат психически отклонения, но продължават болничния си престой вече няколко месеца, защото нямат близки и роднини, които да ги приемат. Другата причина е липата на свободни места в социални заведения, които полагат грижи за такива случаи.

И двамата са трудноподвижни. Единият от пациентите, има съпруга и син, които отказват да го вземат, другият няма никакви близки, разказа юрист-консултът на болницата за активно лечение адвокат Мария Шаркова.

„От няколко месеца са тук тези пациенти, не мога да ви кажа колко точно струва това на болницата, но ние сме болница за активно лечение, което означава, че здравната каса заплаща само него. Всичко друго е за сметка на лечебното заведение, дори и да са здравноосигурени, каквито са техните случаи. На 100 лева е изчислен един леглоден в болницата. Можете да пресметнете колко струва престоят им тук. Това е само едната страна на казуса, освен това, хора като тях, които вече са приключили активната фаза на лечение, заемат легла, които не могат да се предоставят за настаняване на пациенти с остри фази на заболявания, които също се нуждаят от активно лечение,“ коментира юристът.

Припомняме, че по рано днес стана ясно, че двамата мъже са от месеци в Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Св. Георги“, а юристите и социалните работници правят неистови опити да им намерят подходящи места за настаняване.

Добрата новина е, че единият от мъжете ще бъде настанен в социално заведения идната седмица, след като се освободи място, съобщи още адв. Шаркова.  Във втория случай за сега продължават срещите и преговорите с близките на пациента.

От началото на годината УМБАЛ „Свети Георги“ се е сблъскал с 5 подобни случая, за миналата година пак са били толкова, като през 2017-а един от пациентите в ортопедията е останал 9 месеца по подобни причини.

Няма как да оставим човек пред болницата, защото близките му не идват да го приберат или отказват защото нямат възможност да се грижат за него или просто няма близки, твърди адв. Шаркова.

„Непрекъснато настояваме за законовото уреждане на нещата, защото сме в един омагьосан кръг“, допълни юристката и уточни, че в дългосрочен план, ако има повече социални услуги, като хосписи в Пловдив и другите общини, подобен тип проблеми ще се разрешат. Необходимо е също да се предприемат законодателни промени, които да подпомагат близките на хора, нуждаещи се от продължителни грижи и лечение.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Проблемът не съществува, буквално 0 (нула) такива пациенти няма във частните заведения, ако изкарваш над 400 лева, можеш да си позволиш частна застраховка, която е по-евтина от дръжавната задължителна здравна. Но глупавите хора винаги ще страдат.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина