АктуалноМненияНовиниПод ножаСпортСпортен Пловдив

Президентът на Марица: Не може футболен Пловдив да бъде заложник на един единствен клуб

Ръководствата на Марица и Спартак с няколко въпроса към кмета, ако не получат отговори ще организират мирно шествие

Двата клуба изкараха идейните си проекта за тренировъчни бази на обща стойност 7 милиона лева

Президентът на Спартак: Не сме искали и няма да искаме средства от община и държава за стадион „Тодор Диев” , защото смятаме, че това е наш ангажимент

„ Не може футболен Пловдив да бъде заложник на един единствен клуб”, заяви на пресконференция по повод отпуснатите от държавата средства за стадиони и тяхното разпределение президентът на Марица Христо Христов. Той и собственикът на Спартак излязоха пред медиите, за да отправят няколко питания към кмета Здравко Димитров и заявиха, че ако не получат отговори ще организират мирно шествие.

„Двамата благодарим на премиера за отпуснатите средства за футбола в Пловдив. Но питаме защо само два отбора получават финансиране? Защо е такова разпределението на средствата? Защо не се говори и няма пари за стадион Пловдив, при положение, че наскоро всички клубове се обединихме да работим за това?”, изброи въпросите Христо Христов.

Той подчерта, че има огромно разочарование и недоволство у всички от Марица и Спартак, тъй като никой не е оценил техния труд. „Хората в двата отбора заслужават малко уважение за това, което са направили. „ Защо не ни поканиха в събота. Да, ние нямаме възможности и контакти да търсим пари за общината. Нямаме и платена публика и агитки. Феновете ни са дружелюбни истински любители на футбола”, каза още Христо Христов.

Той заяви, че Марица няма тренировъчна база. От клуба са разработили проект за създаване на голям тренировъчен комплекс в рамките на съществуващите игрища на езиковите гимназии, където в момента се подготвят футболистите на тима и 160-те деца от школата, тренирани от 7 треньора с лиценз. Идейният проект е на стойност 4 милиона лева и включва 4 футболни игрища, закрита зала с три игрища, плюс цялата прилежаща инфраструктура. Идеята е базата да се ползва и от езиковите гимназии.

Проект за тренировъчна база имат от Спартак. Ръководството на тима има идея да инвестира три милиона лева в бившия Работнически стадион, ако подпишат с общината наем за 30 години. Там в момента тренират 250 деца от Спартак и двата сателитни отбора на клуба. Намеренията са за инвестиция в рехабилитация на съществуващия терен с трибуна за 1000 зрители, три допълнителни игрища с осветление и покрито игрище, плюс фитнес зала.

„ Помогнете за изграждането на базите на Спартак и Марица”, призова Христо Христов.

Президентът на първия пловдивски шампион на България по футбол Динко Миленчев пък обясни, че до няколко месеца ще стартира проектът за реализиране на новия стадион „Тодор Диев” със собствени средства. „Не сме искали и няма да искаме средства от община и държава за него, защото смятаме, че това е наш ангажимент. 35-годишният концесионен договор е подписан и в рамките на седем години и 5 милиона инвестиция от наша страна съоръжението ще е готово. Ще има нов Сектор А с 4 хиляди седящи места, ВИП ложи и места за журналисти, сектор Б откъм булевард „Македония” с 3700 седящи места, трибуна за гостуващия отбор с 800 места, където ще е и светлинното табло. Предвиждаме изцяло подновяване на терена и две изкуствени игрища в южната част на комплекса. Съоръжението ще има 6 входа и два нови паркинга. Ще отговаря на всички изисквания за мачове от Първа футболна лиги и Европа”, обясни Динко Миленчев, президент на Спартак.

„На мен Здравко Димитров нищо не ми е обещавал, не съм му и искал”, каза още Христо Христов. На пресконференцията той дойде с пластмасов макет на строителен кран. „Взех го за аранжировка. Явно трябва да има кранове по стадионите и няколко откривания на строителни дейности, за да се отпуснат пари. Спортът трябва да обединява. Ние не мрънкаме. Нагърбили сме се да правим това, което трябва. При това състояние на базите обаче е обидно да даваш 25 милиона само на един отбор. И Локомотив получи пари само заради този един отбор. Не е нормално ние като частни лица да ходим при премиера и да просим пари. Защо никой не отиде и не поиска пари за стадион Пловдив?”, попита отново Христо Христов.

На въпрос дали недостатъчната фенска маса на двата тима е причина да се обърне финансово внимание само на Ботев и Локомотив той отговори: „Нямаме достатъчно фенска маса, но колкото и да е, тя е истинска”. После подчерта, че е водил много разговори за идейния проект за тренировъчна база на Марица. „Ние нищо не очакваме. Само искаме обществото да се запознае с нашите проблеми. Спартак и Марица са на Пловдив, не са наши”, допълни Христо Христов.

На финал той обяви, че след края на сезона няма да е президент на Марица, тъй като няма финансовата възможност да издържа клуба.

„За да си футболен президент трябва да имаш сърце за спорта и пари. Затова свалям шапка на г-н Крушарски. Ако не се появи нов желаещ да издържа отбора, на 1 юни ще сдадем стадиона на общината”, отбеляза той.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. В близките до Пловдив села посещаемост на на мачовете е по голяма от тази на Марица и Спартак,и те ли трябва да искат пари..Нормално е Ботев да получат най много защото са с най много фенове.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина