АктуалноБългарияГероите на деняГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Пловдивската пожарана изкара нощта на река Марица

Няма замърсяване с петролни продукти в Пловдив, разливно петно така и не се появи

Екипи Регионална дирекция пожарна безопасност и защита на населението в Пловдив цяла нощ извършваха заградителни мероприятия на река Мраица в района на баражите до Адата. Разливно петно така и не се е появило във водите на реката, стана ясно тази сутрин.

Всички взети проби са отрицателни. Петното не е достигнало до Пловдив. Това съобщи главен  инспектор Димитър Бришимов от РДПБЗН, който даде подробности за мерките, взети от Гражданска защита.

„Вчера получихме сигнал за изпуснато количество хидравлично вещество. Забентихме реката с цел това количество да не подмине надолу по Марица и да достигне в съседната област. Създадоха се условия при появата на петното, то да бъде уловено,“ разказа той.

Главен инспектор Бришимов коментира, че Пловдив има прекрасно съоръжение, което ни позволява да уловим всичко, плаващо по повърхността на водата.

„Реката беше преградена, като се пропускаха само количества от ниските слоеве на коритото, в които не би трябвало да има фракции на петролни продукти. Имахме хора на всеки един мост в града. Проби се извършваха на всеки час и се извършваше наблюдение. За щастие всички проби бяха отрицателни! Не открихме веществото, което очаквахме! Времето, което подържахме надвишава петкратно времето, за което веществото би трябвало да дойде до нас!“, категоричен е Бришимов.

По думите му, обходите на колегите им в Пазарджик са показали, че хидравличната течност от авариралата машина в каучуковия завод е изтекла в канализацията, която е заустена в малка рекичка. От там до вливането ѝ във водите на Марица има около 500 метра. Деретата в района са били сухи, което би могло да означава, че течността се е абсорбирала веднага в почвата.

Инспекторът изрази мнение, че вероятно голяма част от маслото е останало в машината, тъй като се е спукал един маркуч, а не е изтекло цялото количество.

От ГЗ са категорични, че водата в Марица не е замърсена. Затова и тази сутрин шлюзовете на забентването са били премахнати, тъй като река Марица е започнала да вдига нивото си.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина