АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Откриха 4 свръхмодерни лаборатории в Гимназията по хранителни технологии и техника

620 ученици от 26 паралелки се обучават в напълно обновена и модернизирана сграда

Ремонтът на образователната база бе реализиран с 1,4 милиона от Европа и държавата

Стефан Стоянов: Искаме гимназиите да работят с бизнеса. Професионалното обучение да е по-практическо ориентирано

Иво Дернев

Професионална гимназия по хранителни технологии и техника вече посреща 620 ученици от 26 паралелки в напълно обновена сграда, благодарение на европейски средства по проект за модернизация на образователната инфраструктура и пари от държавата. Лентата на осъвременената база прерязаха днес заместник-кметът Стефан Стоянов и директорът на школото Людмила Ганчева. Общата стойност на проекта е близо 1,4 милиона лева, инвестирани в обновяване и изолация на фасадата, достъпна среда и обновяване и оборудване на 2 специализирани учебни кабинета, работилница и 4 лаборатории.

След две години строително-ремонтни дейности ще честваме 70-годишнината на Професионална гимназия по хранителни технологии и техника в напълно обновена база, отбеляза директорът Людмила Ганчева.

Това е едно от добрите професионални училища. То е пример за доближаване на образователния процес до реалната бизнес среда. Затова и тези 350 хиляди лева, инвестирани в оборудване и модернизация на лабораториите, работилницата и специализираните кабинети, са най-важни в този проект. Искаме гимназиите да работят с бизнеса. Професионалното обучение да е по-практическо ориентирано, каза Стефан Стоянов на церемонията по откриването на ремонтираната образователна база.

Училището има 22 договора за ученически практики с големи компании, сред които Филикон, Маджаров, Инч Фриго, Либхер, Атаро Клима. Предстои откриване на  паралелка за дуално обучение по топлотехника, заради заявки от бизнеса, заедно с който екипът на гимназията ще разработва учебни програми.

Людмила Ганчева разведе гостите из залите с новите придобивки. Първо показа учебния кабинет за контрол на качеството на храни напитки. Във всяка една от лабораториите учениците показаха как функционира новата техника и демонстрираха с какво ще им бъде полезна в обучителния процес. Момиче от 11а клас направи изследване за масленост, плътност, соли, вода и лактоза на прясно мляко. А момчета от 12 клас показаха новата техника в работилницата към училището.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина