Обществен съвет ще дава решения за транспортните проблеми в града

Актуално Гласове Градът Новини Политика

Здравко Димитров инспектира Центъра за управление на трафика

Променят светофарните уредби с цел облекчаване на десния завой на 10 възлови кръстовища

Обществен съвет по проблемите на трафика ще бъде създаден към общината по настояване на кмета Здравко Димитров. В него ще бъдат представени заинтересованите институции, както и представители на публични  организации, транспортните гилдии, както и на Сдружението „Бизнесът за Пловдив“, които от години работят по темата за трафика и имат свои разработки. Това стана ясно днес, по време на посещение на градоначалника в Центъра за управление на трафика.

„Преодоляването на проблемите със задръстванията е един от основните приоритети на Община Пловдив през този мандат. Необходимо е да се очертаят спешни и средносрочни мерки за подобряване на движението, гарантиране на безопасността и решаване на проблемите с паркирането“. Това заяви кметът Здравко Димитров, който инспектира работата на Центъра за градска мобилност към ОП „Организация и контрол по транспорта“. По думите му една от спешните мерки е да се увеличи капацитетът и кадровата обезпеченост на центъра, за да се повиши неговата ефективност. Необходимо е да бъде направен анализ на данните, които постъпват от системата, за да се дадат решения за възловите кръстовища.

Още първата седмица от встъпването в длъжност на новия екип са проведени няколко експертни срещи и са предприети следните краткосрочни мерки. Те бяха представени от зам.-кмета по „Транспорт“ Тодор Чонов. Нужно е спешно проектиране и изпълнение на промени в светофарните уредби с цел облекчаване на десния завой на 10 възлови кръстовища. Същото така и по преценка за левия завой. Наложителни са още спешни мерки и контрол от страна на органите на реда за недопускане на неправилно паркиране по възловите булеварди, както и подобряване на координацията с органите на МВР.

Средносрочните и дългосрочните мерки бяха представени от кмета Здравко Димитров. Те са свързани с изграждането на нови инфраструктурни проекти, които да облекчат трафика. Като най-важни са доизграждането на южната тангента на Околовръстното шосе, както и връзките между районите  „Западен“, Южен“ и „Тракия“, която ще затвори вътрешния ринг.

На инспекцията присъстваха областният управител Дани Каназирева, зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов, председателят на ОбС Александър Държиков, заместник-директорът на Областната дирекция на МВР комисар Димитър Събчев, началникът на отдел “Охранителна полиция” комисар Венелин Младенов, представители на КАТ, изпълнителите на проекта „Индра системас” и “Телелинк ЕАД”.

По предложение на областния управител Дани Каназирева специален акцент при управлението и контрола на трафика ще се постави върху нощните гонки, които си устройват младежи по по-големите пловдивски булеварди. „Гражданите настояват да се предприемат сериозни мерки и да се налагат санкции на нарушителите на обществения ред. Не без значение, че тези гонки водят и до много сериозни произшествия с фатален край“, заяви областният управител. Тя поиска също да се осъществи по-сериозна координация и единодействие между Центъра за управление на трафика и Центъра за видеонаблюдение към ОД на МВР.

Споделете ни във:

3 коментара за “Обществен съвет ще дава решения за транспортните проблеми в града

  1. Спрете да се снимате, много е тъпо и грозно. Хора, които нищо не правят те се снимат и държат химикал като Здравка.

  2. Докато не се ограничи броя на автомобилите за сметка на нормален обществен (а не частен и субсидиран от общината) транспорт, велосипеди и ходене пеш, всякакви други мерки със светофари и нови ленти ще са временни.
    “Да твърдиш, че с увеличаването на улиците бориш трафика е все едно да бориш затлъстяването с пробиване на нова дупка на колана.”

  3. Първо да се премахнат т.н. “турбини” по всички кръстовища, където това е възможно и да се заменят с отделни секции за ляв завой. Капацитетът ще се повиши почти два пъти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.