АктуалноИзпод тепетоМненияНовини

Нови цени на тока от първи юли

За пловдивчани евентуалното поскъпване може да е 0,45 % при дневната тарифа и 1,1 на 100 при нощната

Колко ще плащаме обаче още не е ясно

Междувременно EVN България обяви, че предоставя на своите клиенти възможност за самоотчет на електромерите към тази дата

Отново е края на юни и българите отново са в очакване на новите цени на електроенергията. Истината е обаче, че за това все още няма решение на КЕВР.

Как вървят обсъжданията все още не е ясно. За сега единствената първа официална информация се появи от самите дружества в сектора, които по традиция обавават предложенията си пред регулатора.

Припомняме, че през април пpeдceдaтeлят нa peгyлaтopa Ивaн Ивaнoв заяви, че  oчaĸвaнoтo yвeличeниe щe бъдe в paмĸитe нa инфлaциятa.

„Peгyлaтopът нямa дa пpиeмe дpacтичнo yвeличaвaнe нa цeнитe нa тoĸa, нeзaвиcимo oт иcĸaниятa нa eлeĸтpopaзпpeдeлитeлнитe дpyжecтвa“.

Πo дaнни нa HCИ мeceчнaтa инфлaция зa мapт (cпpямo фeвpyapи) e 1.2%, a гoдишнaтa, cпpямo мapт2018 г., e 3.6%.

Ето какво поискаха тpитe eлeĸтpopaзпpeдeлитeлни дpyжecтвa:

Дeйcтвaщи и пpeдлaгaни цeни нa eлeĸтpoeнepгиятa зa peгyлaтopния пepиoд 01.07.2019 г.- 30.06.2020 г. (лв./ĸвтч бeз ДДC)

*дeйcтвaщa oт 1.07.2018 г.; **пpeдлaгaнa oт 1.07.2019 г.; Изтoчниĸ: KEBP

Както при всяка смяна на цени досега, информацията за консумацията в следващите фактури ще бъде разделена на два отделни периода – потребление по стари цени до 30 юни 2019 г. включително и потребление по нови цени от 1 юли 2019 г.

Предвид очакваното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за нови цени на електроенергията от 1 юли 2019 г. EVN България предоставя на своите клиенти възможност сами да отчетат електромерите си и да предоставят данните на дружеството. Самоотчитането се извършва по желание на клиентите без да отменя осъществяването на регулярен месечен отчет на електромерите от страна на дружеството.

Клиентите, които желаят да се възползват от тази възможност, следва да попълнят показанията на електромерите си на 1 юли 2019 г. в декларация, която се предоставя и попълва в EVN Офис. Приемане на декларациите ще се извършва в периода 1 юли (понеделник) – 3 юли 2019 г. (сряда) включително.

При попълването се посочват ИТН (измервателна точка номер) и клиентски номер, които фигурират във всяка една фактура. Желателно е клиентите да оставят и актуален телефон в случай на грешно подадени показания. На база на предоставените данни от самоотчета дружеството ще фактурира консумираната електроенергия до 30 юни 2019 г. включително по старите цени, а от 1 юли 2019 г. – по новите тарифи, определени от КЕВР.

За всички клиенти, които не пожелаят да отчетат сами електромерите си към 1 юли 2019 г. ще важи следният принцип, който се прилага при смяна на цени:

Количеството консумирана енергия по стари цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от датата на отчитането през юни 2019 г. до 30 юни 2019 г. включително по средната дневна консумация на клиента за пълния отчетен период

Количеството консумирана енергия по нови цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от 1 юли 2019 г. до датата на отчитане през юли 2019 г. пак по същата средна дневна консумация за пълния отчетен период.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина