АктуалноГрадътНовини

Мястото зад Юбилейния блок в Кючука е предназначено за жилищно застрояване

Според ПУП от 2005-а, съобщиха от кметството в Южен

Инвеститорът: Проектът предвижда, освен жилищна сграда със 110% осигурено поркиране, облагородяване на зоната и детска площадка

Резултатите от проверката по сигнала на граждани от район „Южен“ срещу строеж на жилищна сграда в междублоково пространство около така наречения Юбилеен блок бяха предоставени днес от райкмета Костадин Язов на Под тепето.

Според данните, съгласно действащият ПУП – ПРЗ (Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване) на част от кв. 37 по плана на кв. „Въстанически“ – юг, гр. Пловдив, одобрен със заповед № ОА-2288/05.12.2005 г. от кмета на Община Пловдив, въпросният имот е отреден за жилищно застрояване и обществено  обслужващи дейности. Това поясни пред наш репортер Марияна Бъчварова – гл. експерт КАО в район „Южен“.

Проверката на районната администрация е установила, че въпросния ПУП-ПРЗ е съобщен на всички жители чрез домоуправителите на жилищните сгради в обхвата на УПИ-то. Процедурата по това е приключила на 30.01.2005-а година без да са постъпили никакви възражения и предложения.

Припомняме, че пловдивчани от Кючук Париж обявиха вчера, че подготвят протестни действия в защита на зелената площ в междублоково пространство, заключено между бул.“Никола Вапцаров“ 67-87 и ул. „Македония“ 75-93, , ако се окаже, че там наистина ще се строи жилищна сграда. Хора от квартала разказаха, че в почивната неделя зелената морава е била разчертана и според тях на мястото ще се строи нова кооперация с 300 апартамента.

От кметството в Южен още веднъж уточниха, че проекта за сградата не е минавал през тяхната администрация. Строителното разрешително е издадено от Община Пловдив през 2017-а година.

Репортерската ни проверка показа, че имотът е собственост на пловдивски предприемач, чиято строителна компания има подготвен и одобрен проект. След реституцията имотът е преминал през двама собственици. Наследници на пловдивската фамилия Калпакчиеви го продават на фирма „Микрон 2017”, от която го купува PIMK Build.

Проектът включва изграждане на жилищна кооперация с три корпуса. Там ще има  148 апартамента и над 160 паркоместа, което означава, че са осигурени на 110% паркоместа. Това потвърди пред Под тепето Фериде Халилова – мениджър продажби в дружеството.

Инвеститорът предвижда да бъде облагородена зоната, да се подобри озеленяването отстрани и да се изгради детска площадка. Подобренията ще бъдат дарени на Община Пловдив.

 

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

4 коментари

  1. Разработването на Общият устройствен план -Пловдив и ПС-КТС се извършва въз основа на Решение № 21 , взето с Протокол № 4 от 17.02.2005г. на Общински съвет-Пловдив. – от сайта на община Пловдив. Защо след като е в процедура изработване на нов Общ устройствен план към дата 05.12.2005г. кмета д-р Чомаков издава заповед за одобряване на това застрояване, а не е постановил да се изчака и да се съгласува с проектантите на ОУП. Както се вижда в последствие отново в сайта на общината на одобрения проект за Общ устройствен план имота е предвиден за спорт и атракции, а не за застрояване с жилища. Очевидно е че имота е бил със спорен статут още тогава.

  2. Помаците и главанаците ще довършат града ( квартала), лошото е че имат цялата подкрепа на властта ( лалугера инчев залеби, то само на заплата не се трае, също язов може да реализира новия пост)), набелязали са си всички възможно най- идиотски места и ще е..т ма..та на хората около им, само и само да изкарат няколко милиона в повече…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина