Мрачното лице на Пловдив

Актуално Градът Забравеният град Новини Под ножа

“Plovdiv Dark Tour” води до емблематични места, подминавани от туристите и дори от жителите на града

Ивелина Василева

“Една епоха трябва да умре, за да се роди нова” – казват неможещите да задържат времето. Всеки град  добива нов облик с архитектурата, която се променя през годините. В това отношение Пловдив е като архитектурна галерия на открито – от гигантските тютюневи складове до китните малки къщички в центъра на града. Все по-често обаче се случва да губим шедьоврите на знакови архитекти. В иначе топлия ни южен град на творческа атмосфера, успоредно зеят смразяващи сгради, очакващи своето прераждане или последно сбогом.  Можем да изброим някои от най-красивите постройки на града – необитаеми, надраскани, наранени, недооценени. С това се занимава проектът “Plovdiv Dark Tour”- кара ни да се замислим какво се руши пред очите ни и какво градът може да загуби завинаги.

Авторът на идеята Евгени не иска просто да броим изоставените и рушащи се градски емблеми, а да се стреснем. Затова създава големият проект “Abandoned Bulgaria”. А сега търси изоставени пространства и развежда групи в “Plovdiv Dark Tour” на мрачна разходка в миналото. Опознавателните обиколки той организира из цяла България. В Пловдив, в рамките на няколко часа, той показва и разказва за Кино Космос, Братската могила, стадион “Пловдив”, Божиловият чифлик, Тютюневите складове и др.

Евгени се страхува, че с времето паметниците на културата, оставени в забвение, стават все повече. Желанието му е да вдигне завесата на места, подминавани от туристите или дори от жителите на града. Водачът на мистериозните обиколки разказва историите на сгради, които не се срещат в картите за забележителности.

Реакциите на хората, докато разглеждат тези места са шокиращи, но голяма част от чужденците дават сходни примери с изоставена архитектура в държавите, в които живеят. Под тепето също постоянно следи за проблемите, свързани с градските бижута, а скоро заедно с Евгени ще ви въведем в “Plovdiv Dark Tour”.

Споделете ни във:

8 коментара за “Мрачното лице на Пловдив

  1. ЗАЩО НЕ СЕ СНИМАТ И ДЕСЕТКИТЕ ЗАТВОРЕНИ ЗАВОДИ И ЗАПУСТЯЛИ ЦЕХОВЕ И СГРАДИ В ПЛОВДИВ, А ТЕ ДАВАХА “ХЛАБА” НА ХИЛЯДИ ХОРА!

  2. Така би изглеждал стадион в Припят, 30 години след взрива на АЕЦ-а. Полуизграден все едно са се евакуирали строителите, а след това 30 години безстопанственост и природата го завзема отново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.