АктуалноГласовеГрадътМненияНовиниПод ножа

Министър към автора на обявата за главен архитект на Пловдив: Бъдете коректни!

Това което правите, се тълкува по друг начин, но не в интерес на хората, които са обявили тези работни места, коментира бившият министър на труда Иван Нейков

Заплатата на главен архитект в район на Пловдив е близо 900 лева, показа проучване на Под тепето

Подобни обяви водят до дестабилизация на средата за цената на труда и променя тренда надолу, това заяви бившият министър на труда в кабинетите на Стефан Софиянски и Иван Костов по повод обявеното работно място за главен архитект на пловдивския район „Северен“ със заплата от 560 лева.

За страната обява, публикувана в Jobs.bg, ви разказахме ТУК.

Нейков коментира, че подобна практика е абсолютно некоректна.  Припомняме, че работодателят е обявил постоянен трудов договор и заплата от 560 лева, бруто, за магистър „Архитектура”  с поне три години професионален опит .

Пробват пазара, според мен, смята Иван Нейков.

„Другото, което не ми се иска да мисля, е че предлагат „ела за минимална , пък колкото си изкараш е твое“. Това вече е цинично, ако  разсъждават така, то тоя ръководител трябва да си отиде преди да се е намерил човек за работата. По-добре да обявят неговото място.“

Той напомни, че особено за държавните служители има рангове и законово регламентирано заплащане и не може да се пада под тях.

„За такива нива няма такива заплати, това не е вярно. И естествения въпрос е защо го пускате, когато не е вярно, кого лъжете?!“

Репортерско проучване на Под тепето показа, че средната месечна работна заплата на главен районен архитект в Пловдив е между 800 и 900 лева. Главният архитект на район „Сверен“ е бил уволнен от райкмета и в момента временно изпълняващ длъжността е арх. Михаил Богданов. Последният у бил на същата служба в „Централен“ по времето на кмета Иван Чомаков.

От средите на специалистите коментираха, че най-вероятно обявата е написана по този начин с цел да се явят по-малко кандидати, защото печелившият вече е ясен, а мястото трябва да бъде публично оповестено.

Припомняме, че на последният конкурс за районен главен архитект в Пловдив се явиха само двама кандидати.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина