АктуалноГрадътНовини

Кметът на Пловдив: Няма нужда от паника!

На извънредното събиране при Здравко Димитров бяха дадени насоки за справяне със ситуацията и недопускане на корона вируса и разпространението му в града. Ще се прави дезинфекция на градския транспорт и обществените сгради

Пускат две горещи телефонни линии за пловдивчани, на които ще се дава информация относно коронавируса. На тях ще отговарят доброволци на БЧК и психолози. До края на деня ще станат ясни и номерата им. Това стана ясно, след свиканото съвещание при кмета Здравко Димитров тази сутрин в Община Пловдив. На заседанието присъстваха представители на лечебните заведения в града, БЧК, РИО и районните кметове.

Разгледахме и приехме мерките на общинско ниво, свързани със ситуацията в цялата страна и насоките от правителството. Сред тях са дезинфекция на всички публични сгради 3 пъти на ден, поясни Димитров.

Фирмите превозвачи от масовия градски транспорт също ще получат инструкции за работа. Те също ще трябва да дезифнекцират автобусите ежедневно.

„Няма нужда от паника, бяха дадени насоки за справяне на ситуацията и за недопускане на вируса и разпространението му в Пловдив“, заяви кметът Здравко Димитров.

Той припомни, че от вчера с решение на Националния щаб са затворени всички културни центрове . Спортни мероприятия няма да се организират или ще се състоят при закрити врати.

Д-р Калин Калинов заяви, че най-важното в момента е самодисциплината на хората и информираността.

„Заплаха за коронавирус в Пловдив има, но на този етап нямаме регистриран случай в града”, заяви след днешното спешно заседание в общината д-р Калин Калинов, началник на дирекция „Здравеопазване” в кметството. Той припомни, че в Инфекциозна клиника са на разположение 40 легла за лечение на заразени с коронавирус, като при нужда има и 6 резервни. Ще бъдат определени три лаборатории, които да правят скоростни тестове за грип Б.

„ Всичко, което се случва, можем да го предотвратим чрез дисциплина. Трябва да сме дисциплинирани като хората в Китай, където заболелите в последното денонощие да само 40. Нужно е хората да са дисциплинирани и да спазват указанията. И да се информират”, подчерта д-р Калинов.

Той заяви, че вирусът не е толкова опасен и смъртността не е значително по-висока от всеки друг грип, като основно е при възрастни хора с различни заболявания.  И допълни, че от 100 човека, 75 са само носители, които прекарват инфекцията без симптоматики.

Иванка Киркова от РИО пък уточни, че на този етап учениците ще се върнат в класните стаи на 12-ти и при нужда ще се реши дали грипната ваканция да бъде удължена преди 11-ти март.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

3 коментари

  1. Ама ти създаваш тази паника бе Зико.Няма ли малко по-умни около теб да ти го кажат. Изсилвате нещата и започва да мирише на здрав популизъм.

  2. Неграмотни на власт избрани от селяндури налазили града. Вирус се пренася по капков път и колкото и да дезинфекцираш пространството няма да помогне с нищо. Освен това вирус няма как да не допуснеш.Той не е лека кола да я спреш. Жалко за хубавия град с неграмотни управници,които ще го съсипят.Този вирус е много слаб и изчезва с 200 грама ракия. Но,кмета служи на сийонистите и всява паника.Само заради това трябва да бъде сменен с по-грамотен. Спира цял град заради фалшива тревога. Импичмент !!!!!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина