Карловска трябва да се превърне в новия Капан

Актуално Гласове Градът Забравеният град Новини

Поредицата ни за старата улица отключи разговора за бъдещето й

Нужно е незабавно описване на старите сгради и поставяне под защита на целия ансамбъл, смята адв. Георги Колев

Поредицата ни за улица Карловска моментално отключи дебата за бъдещето й. Текстовете ни предизвикаха силна реакция в социалните мрежи от страна на нашите читатели, но и повдигна темата и в контекста на предизборната кампания. Направи го кандидатът за кмет адв. Георги Колев, който излезе с позиция пред Под тепето относно Карловска. Според него е нужно незабавното описване и заснемане на старите сгради, след което да се излезе с предложение към НИНКН улицата да бъде вписана като ансамблов паметник на културата. Както се разбра вчера, нито една от красивите вековни сгради там не попада под закрила, а списъците на НИНКН за Пловдив не са обновявани от повече от 30 години.

Сега е времето това да се случи. Като говорим не само за Карловска, а и за ред други градски зони, които по една или друга причина към днешна дата не са със защитен статут. Като улиците Май и Шнитер например. Но трябва да започнем от Карловска, за да не загубим и малкото останала архитектурна старина там. Паралелно с това трябва да се мисли по проект за бъдещето на улицата и превръщането й в зона, подобна на Капана, която да превърне район Северен в още по-привлекателно място. Карловска има огромен потенциал, който трябва да разгърнем, смята Георги Колев.

Той е убеден, че в Пловдив има място за две зони тип Капана. И Карловска е най-подходяща за подобен на квартала на творческите индустрии модел, тъй като има всичко необходимо- дух, история, стари сгради, търговски потенциал, архитектура. Той предлага улицата да стане споделена за автомобили и пешеходци, като паважната настилка бъде вдигната на нивото на тротоарите, по примера на пешеходната част от улица „Отец Паисий”.

Трябва да има и обособени места за паркиране, да има място за преминаване на автомобили, но пешеходните части да доминират. Улицата е достатъчно широка, за да бъде изработен такъв проект. Той би развил зоната, би намалил автомобилите по естествен начин и би привлякъл занаятчии, творци и търговци, смята адв. Георги Колев.

Споделете ни във:

15 коментара за “Карловска трябва да се превърне в новия Капан

 1. Май адвокатчето на Търев е с къса памет и говори глупости! Точно той бутна къща паметник на културата на края на ул.Карловска и построй 8 етажна сграда !

 2. Е, това е злобата човешка. Стойте си в жабунясалата Марица пълна с комари, гледайте рушащите се сгради

  1. Сградите искат ПОДДРЪЖКА и грижи както по света и хич няма нужда да са “рушащи” (германците крепят дървени паянти от 12-ти дванайсти век!).
   А разбеснялото се подобряване на РАСОВОТО КОМАРОВЪДСТВО в Града се основава на просторни квадратури зеленясали застояли сладки води за “спортуване” на навлеци за сметка на БУДАЛИ.
   Всяко кмеЦтво с КАНАЛ, ура!
   Откъдето процъфтяват едни индустрии за ОТРОВНО ПРЪСКАНЕ на атмосферата и бебешките колички с “разрешени” (?А?!А?) химикали.
   Ясно стана, че си първий МЪДРЕЦ, не ли?

 3. Капана се превърна във върволица от питейни заведения. Занаятчии няма! Има джендъри ,туристи, безделници..незнам дали е нужно и по “Карловска” това..

  1. Ето на, един трезво мислещ практичен Гражданин: няма нужда да си превръщаме Града в панаир, в ЛасВегас за безделници! Ежедневието нека остане спокойно, естествено без маймунджулуци, че и без т’ва не е лесно!

  1. Що не си кажеш, а се стесняваш – да се поучим от твоята висока интелигентност, а?

 4. Чудесно! Прекрасно! Този кандидат за кмет само атракции предлага-от главната с колело до Кършияка и там водно колело. Хайде малко да се разчисти панаира от центъра … Само не разбрахме ,какво ще работят съгражданите му за да плащат за всичко, за чуждите туристи обясни, че скучаят..А ма тези дето работят и по цяла нощ им надуват главите къде да отидат??

  1. Абе будала, сегашните изг7зици из Капана лишиха Пловдив от множество, редица ценни и древни занаятчийски услуги и изделия, които сега се изпрошнаха другаде за ТУРИСТИЧЕСКИ радости.
   Прекаленото АДМИНИСТРИРАНЕ на живия Град довежда до затруднен живот, мъки и драми.
   Пловдив е един от най-грозно ЗАБРАНИТЕЛНИТЕ български селища, тук не мож’ да пресечеш даже на зелено, а те тикат да се пъхаш в подземни дупки, страхотии и пикалници, наречени “подлез” (Софиянци вече зазидаха огромната беля пред Транспортна; иди накарай някого в Бруклин да слиза надолу -мястото за метро- за да прекоси).
   ТРИХЪЛМИЕТО Е НАЙ-ГНУСНИЯ ПРИМЕР ЗА “ПОДОБРЯВАНЕ” И ПРЕВРЪЩАНЕ НА ЖИВИЯ ГРАД В МУТРЕНСКА ТЕРИТОРИЯ ОТ НАЧО ДИКТАТУРАТА (НА ПРОЛЕТАРИАТА; “КУЛТУРАТА” ПОДИГРАВАТЕЛНО =ПЪРВАТА БЪЛГАРСКА МУТРА, 1970) КОЙТО С ОМРАЗА ИЗСЕЛИ СТАРИТЕ ДОСТОЙНИ СЕМЕЙСТВА КОРЕНЯЦИ ЗА ДА ИМ “ОБОБЩЕСТВИ” ИМОТА ЗА ДА НАЗНАЧИ ЧИНОВНИК-ЗАПЛАТАДЖИЯ ДА ПОСРЕЩА-ИЗПРАЩА НАЧОВИТЕ ПОКРОВИТЕЛИ ОТ СОФИЙСКАТА НОМЕНКЛАТУРА.
   Сега без бебета и бабета, без дантели на простора, без бяло сладко на лъжичка в клюкарника, без калдаръм кокони обезлюдените улички и къщи биват тихомълком обратно и тайнствено ре-приватизирани от новобогаташи парвенюта, сурати и лумпени.

 5. Тоя вече се издъни преди да е почнал.
  Щял да завоюва палавницата МАРИЦА и да парцелира коритото за по-първи Ортаци, за казина, бардаци и други високи “култури”.
  Даже от малоумните “проекти” на Маминия инДжинеринг ИМПЕРИАЛиста по-страховити намерения и по-съмнителни алъш-вериши се задават; вероятно бидейки адвокаНТИН разчита да се изплъзва от КРИВОсъдието още по-ловки от досегашната КлептоКрация.

  1. Човекът има прекрасни идеи за нашия град. Всичко това, за което говори адвокат Колев наистина ще превърне Пловдив в Европейски град и атрактивна туристическа дестинация. Но злобата човешка няма край. Най-добрия кандидат е той!Успех!

   1. “…адвокат Колев наистина ще превърне Пловдив…” Ако г-н адв-ът чак толкова не го ‘аресва тоа Град (с който някои КОРЕНЯЦИ се гордеем) та иска да го “ПРЕВЪРНЕ” значи хич не става за кмет.
    Пловдив се нуждае от обикновени ГРИЖИ И ПОДДРЪЖКА. ЕЛЕКТРОТРАНСПОРТ.
    Той откъде е г-нът? ИЛИ Е НОВ Г-Н, новопогражданен?
    Е, ако е така, да си върви да си подобрява Родната Паланка, да си парцелира коритото на Тунджа, че тук много маймуни на тоа клон току го скършили!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.