АктуалноГрадътНовини

Какво целят промените в социалното законодателство?

По-ефективни услуги, истинското социално включване и нова агенция, която ще ги следи

Таня Грозданова

Новият закон за социалните услуги цели да се постигне истинско социално включване на хората с увреждания. Промените в нормативната база поставят на съвсем различно ниво услугите, които са насочени към най-уязвимата част от населението. Това заяви в Пловдив Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика, която се включи в националния форум на тема „Предизвикателствата пред общините и партньорството с държавата за реализация и развитие на социалните услуги в съответствие с новото законодателство“. На събитието ще присъстват повече от 100 представители на местните власти в България, ангажирани със социални дейности и услуги, както и представители на доставчиците и екипите на социални услуги от цялата страна.

По думите вече са сформирани работните групи ѝ този месец те започват изготвянето на поднормативните документи към Закона за социалните услуги. Тя напомни, че през тази година средствата за социални услуги са с 30 милиона повече от предходната. Общата финансова рамка е малко над 260 милиона лева.

Русинова обясни, че 2019-а е ключова за завършване на пакета с промените и важна от гледна точка на подготовката на работата на новата агенция, която ще отговаря за качеството на услугите.

Припомняме, че от 1 януари 2020 година ще работи новата Агенция за качеството на социалните услуги към министъра на труда и социалната политика. Тя ще извършва лицензиране на всички доставчици на социални услуги. Общините, доставчици на социални услуги, няма да подлежат на лицензиране. До края на 2020 година всеки един доставчик трябва да се лицензира в новата агенция, като лицензът ще е с валидност 5 години“, посочи депутатът. Досега физически и юридически лица, предоставящи социални услуги, бяха вписани в регистър на Агенцията за социално подпомагане. Единствено доставчиците на социални услуги за деца подлежаха на лицензионен режим от Държавната агенция за закрила на детето.

Този закон дава възможност за по-ефективно и качествено предоставяне на услуги, коментира още заместник-министър Русинова.

На форума в Пловдив ще бъдат обсъдени новите сериозни предизвикателства, които касаят общините заради промените в законова рамка и по-конкретно по програмата „Личен асистент“.

Очаквайте подробности по темата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина