АктуалноБългариявашите снимкиЗабравеният градКриминалеНовини

Изгорялата баня, паметник на културата – разграден двор в центъра на Пловдив

Орта мезар страда от любопитни тийнейджъри, бавна администрация и още нещо

Приятели на загиналия на кръстовището на „Руски“ и „Шести септември“ барабанист сигнализират за нахлуване в имота, докато бдят на пешеходната пътека – убиец

Таня Грозданова

Повече от три години след опустошителния пожар в една от четирите най-стари живи сгради в Пловдив, паметник на културата от Османския период – турската баня Орта мезар, за нея времето е спряло.

Там не се случва нищо, освен периодично Майката Природа да пусне корена на някое „самонастанило се дърво“, а собственикът да се види принуден да опъне червено-бели найлонови ленти, за да подсети преминаващите да се пазят от опасната сграда, след като от нея увисне, я сноп жици, я парче мазилка или изгнило черчеве на бивш прозорец…  

Снимките, които виждате, ни изпратиха приятели на Велко Илиев – барабанистът на пловдивската ска-пънк банда „Нещо цветно”, който бе прегазен в центъра на Пловдив от шофьор, преминал на червено точно на това кръстовище. Те са направени по време на бдението на „зебрата”, което хората организираха в понеделник вечерта.

Около 19,30 часа е забелязана група от 7-8 тийнейджъри на видима възраст между 13 -15 години, включително и момичета, които се промушват през отворите на заключената врата и влизат в опасната сграда. Човек от бдението веднага сигнализира на  112. Десет минути по-късно децата излизат по същия начин, по който са влезли. Четири минути след тях идват и двама униформени с патрулна кола. Правят оглед, попълват протокола в служебния автомобил и си тръгват.

От тогава екипът ни направи неколкократни неуспешни опита да се свърже със собственика на необезопасения паметник на културата – хотелиерът Радослав Бозуков. Знаем, че през последните три години от огнения ад насам той праща работници да опъват сигнални ленти около сградата, но явно това не е достатъчно.

Орта мезар страда от любопитни тийнейджъри, бавна администрация и още нещо…

За сагата с желанието му за реставрация на обекта ви разказахме в статията „12 години не стигат да започне реконструкцията на петвековната баня Орта Мезар“.

Само дебелите дувари устояват на бюрокрацията и огъня в съвременния свят, който разполага с технологии и възможности, за каквито създателите на тази сграда не са и подозирали.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Е КАК ТАКА ЩЕ ОПОРОЧАВАТЕ ЗАПАЗЕНА МАРКА „СТАРИННАЯ“ ЗА „““една от четирите най-стари живи сгради в Пловдив, паметник на културата от Османския период – турската баня Орта мезар“““?
    САМО ЧИФТЕТО Е „СТАРИННАЯ“ КАКТО ПРАВИЛНО ТВЪРДЯТ СПЕЦИяЛИСТИТЕ (И СПЕЦИяЛИСТКИТЕ) ОТ ФИРМА „ПЛОВДИВ ЗА . . . ДВЕ“
    ХВАЛА

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина