АктуалноГрадътКултураНовини

„Златен ритон” стартира с минута мълчание в памет на Стефан Данаилов

Първата вечер на фестивала отбеляза и 100-годишнината от подписването на Ньойския договор

С минута мълчание в памет на големия творец Стефан Данаилов стартира снощи 24-тият Фестивал на българското документално и анимационно кино “Златен ритон”. Програмата в Лъки Дом на киното започна с 28-минутната документална лента на Коста Биков „В главната роля- Стефан Данаилов”. Публиката почете Ламбо като се посмя и поплака с кадрите от филма на Биков. А после се върна 100 години назад с продукцията на Ралица Димитрова „Сага за пропилените възможности”, с който бе отбелязана годишнината от подписването на Ньойския договор.

„ Огромна чест е да съм председател на това жури, тъй като този фестивал за мен е изключително специален. От тук започна моята кариера като режисьор. За разлика от игралното кино, което има своите спадове и пикове, документалното и анимационното ни кино винаги е било на ниво. Очаква ни едно много сериозно състезание”, каза председателят на журито Светослав Стоянов.

76 нови български продукции ще бъдат представени в рамките на програмата на “Златен ритон”. Всички прожекции са със свободен вход. В осемте фестивални дни за двете големи награди “Златен ритон” ще се борят 56 филма, голямата част от които са произведени с подкрепата на Националния филмов център. В програмата „Открити хоризонти“ са включени още 20 нови заглавия, създадени след предишното издание на фестивала.

Организатор на събитието е Националният филмов център, със съдействието на Министерството на културата, Община Пловдив и в партньорство с Българската национална телевизия.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина