ЗАЕДНО срещу псевдожурналистиката

Актуално Гласове Градът Новини

Пловдивски медии с безпрецедентно обединение срещу разкриването на самоличността на ученика, заподозрян в радикализация, както и на цялото му семейство

Иво Дернев

Журналистите от десет пловдивски медии се обединиха зад обща декларация срещу разкриване на самоличността на ученика, заподозрян в радикализация. Документът, подкрепен от БНТ-Пловдив, Радио Пловдив, БТА-Пловдив, Под тепето, Пловдив24, Марица, 24 часа Пловдив, Уча в Пловдив, Трафик нюз и Политика в Пловдив, бе изпратен до Държавна агенция за закрила на детето, Национален съвет за журналистическа етика, СЕМ и Специализираната прокуратура.

Ние и колегите ни от Пловдив застанахме ЗАЕДНО в безпрецедентна обща позиция относно начина, по който една „медия” разкри всички лични данни за разследваното дете, тези на семейството му, влезе в училището му, записа съучениците му. С нея заставаме срещу сензационната псевдожурналистиката, срещу потъпкване на законодателството и нарушаването на професионално-етичните стандарти.

„ Считаме, че с публикувани снимки, информация и пряко включване в извънредна емисия „Новини” от двора на училището от 10 юни 2019 година, свързана с лични данни на семейството и самия разследван ученик, е пряко нарушен Законът за закрила на детето, съгласно който децата могат да участват в медийни публикации, само ако не се разгласяват сведения и данни без тяхното и съгласието на родителите. В случая не е спазено условието да се вземе мнението на семейството и ученика как да се появят в медийната публикация (чл.11 А ЗЗДет.) Публикации, които назоваваха името на училището и ученика, имаше и в други онлайн медии.”, са казва в общата декларация.

Заедно с колегите от Пловдив настояваме да бъде извършена проверка има ли нарушения на Закона за закрила не детето, Закона за личните данни, Закона за радио и телевизия, Конвенцията за правата на детето и НПК (има ли разгласяване на следствена тайна).

„Нашите тревоги и въпроси имат основания в Етичния кодекс на българските медии – изразител на професионалните роли на журналиста. От медиите се изисква „да уважават и да защитават личния живот на хората от неразумни разкрития. Журналистите са длъжни да уважават правото на всеки човек на личен живот, здравен, семеен и социален статус, неприкосновеност на дома и личната кореспонденция”. След като зам.-главният прокурор публично призова да не се разкрива самоличността на детето, училището и семейството, онлайн издания разкриха данни за детето. Самоличността на дете, което е обвинено в престъпление, трябва да бъде защитена”, се казва още в декларацията ни.

Категорични сме, че при отразяването на случая следва да се спазват всички принципи на етично отразяване на деца, предвидени в законодателството и Етичния кодекс на българските медии и подробно разгледани в Пътеводителя за етично отразяване на деца, разработен от УНИЦЕФ и АЕЖ. Не приемаме също така, че огласяване на лични данни за детето и семейството и нарушаване на действащото законодателство може да бъде мотивирано с високия обществен интерес към темата.

Междувременно, от самата Асоциация на европейските журналисти излязоха с остра позиция относно начина на отразяване на случая от една конкретна медия. АЕЖ – България изказва благодарности на представителите на журналистическата гилдия, които яростно се противопоставиха на излагането на детето на подобна публичност. Ето и пълния текст на съобщението на АЕЖ:

Асоциацията на европейските журналисти – България ще сезира всички институции, които биха могли да вземат отношение и да накажат отговорните за незаконното и неетично разкриване на самоличността на дете, пострадало от престъпление.

Ученикът от Пловдив, за когото беше съобщено, че се е радикализирал, на първо място е жертва на опасна терористична мрежа, за която се твърди, че го е вербувала. Той не е бил защитен от държавата, а по-сериозни последствия са предотвратени единствено благодарение на навременната намеса на семейството му. За благодарност, че е изпълнило дълга си към обществото, това семейство е подложено на безпрецедентен тормоз от псевдомедия и нейните псевдожурналисти.

Пристъпвайки всички законови правила и норми на етичната журналистика, агенция ПИК, разкри самоличността на ученика, мястото където учи, подробности за семейството му.  Репортер на агенцията разпита съученици на момчето, без да е поискал и получил съгласието на възрастните, които отговарят за тях. Агенцията извърши това с пълното съзнание, че пристъпва правилата и законите. Всичко това обаче не би било възможно и без съдействието на хора от държавни институции, затова АЕЖ-България ще настоява за разкриване и понасяне на отговорност от всички замесени.

АЕЖ-България внася сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет, Министъра на вътрешните работи, председателя на ДАНС с настояване да разследват изтичнето на информация, известна единствено на служители на съдебната власт, МВР и/или ДАНС. Редно е ръководителите на тези институции да проверят за извършени дисциплинарни нарушения от техни служители.

АЕЖ ще попита по реда на Закона за достъп до обществена информация чия е била идеята за оповестяването на случая на пресконференция в Пловдив. Важно е обществото да научи тази информация, за да си направи изводите дали разгласяването на случая не е евтин пиар ход на някоя от институциите, който освен до сериозни последици за личността на ученика и семейството му, води и до компрометиране на борбата с тероризма и националната сигурност на България. В резултат на разгласяването на случая цялото внимание е насочено към едно дете, докато на хората, които са го вербували, е позволено да прикрият следите си и да се спасят от преследване. А и да вземат по-сериозни мерки при други подобни случаи. Осветено е най-ниското звено по веригата, а това със сигурност не е ефективна борба с терористична мрежа.

АЕЖ-България ще настоява за санкции срещу агенция ПИК. Държавната агенция за закрила на детето трябва да изпълни правомощията си и да наложи максималните законови глоби на медията и служителите й, нарушили Закона за закрила на детето. Чест прави на служителите на Държавна агенция за закрила на детето, които в понеделник са се опитали да предупредят медията, че нарушава Закона.

Отговорност за действията на ПИК може да бъде потърсена и от Агенцията за защита на личните данни. Незаконното разкриване на самоличността на детето категорично не е от обществен интерес и в този смисъл не бива да се третира като журналистическа дейност.

Не на последно място, АЕЖ-България би искала да благодари на представителите на журналистическата гилдия, които яростно се противопоставиха на излагането на детето на подобна публичност. Колеги от Пловдив излязоха с протестна декларация по повод случилото се, то предизвика възмущение на много журналисти от цялата страна. Псевдожурналистиката не бива да саботира усилията на професионалистите и е крайно жалко, че заради подобни безскрупулни злоупотреби страда образът на цялата професия. Най-ефективният начин да се противопоставим е чрез обединяването в общност и вратите на АЕЖ винаги ще са отворени за журналисти, отстояващи професионалните стандарти. А заедно с УНИЦЕФ и други организации ще продължим да работим за етичното отразяване на децата в медиите.

Колегите от Дневник пък съобщиха, че Агенцията за закрила на детето се е самосезирала по медийна публикация на така наречената агенция, в която са изнесени в публичното пространство личните данни на пловдивския ученик, заподозрян в радикализация.

Експертите проверяват дали е извършено административно нарушение по Закона за закрила на детето. Те са поискали незабавни действия от социалното подпомагане и полицията в града за подкрепа на момчето и семейството му.

Отразяването на деца в медиите трябва да става при спазване на всички изисквания на законодателството, които в конкретния случай не са спазени. Пловдивски журналисти вече излязоха с протестна декларация и призоваха институциите да реагират заради неправомерното и неетично оповестяване на личната информация за ученика. Бяха разпространени данни както за него, така и за семейството му.

 

Споделете ни във:

2 коментара за “ЗАЕДНО срещу псевдожурналистиката

  1. Ако “детето” беше осъществило атентат и отрочетата на въпросните възмутени бяха разкъсани или обезобразени, пак ли щяха да го считат за жертва?! На 16 можеш да правиш бомби и убиваш, но не и да ти пишат името във вестник? Смятам, че отношението към въпросния индивид е изцяло погрешно и праща неправилни сигнали към подобни на него. Е, дори и да ги хванат, нищо няма да им се случи.

  2. Предългото излияние кой да ти го чете, ясно еч че е пилиткоректно, ашколсу, машалла, ПРЕДОСТАТЪЧНО Е ПЪРВАТА ДУМА ОТ ЗАГЛАВИЕТО ВЕЧЕ НЕ Е ТУГЕДЪР.
    ЦУЗАММЕН стана.
    ВМЕСТЕ.
    Ура, стига ингилизАмерикизация!
    Янки, го хоум!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.