Европейският парламент отчете политически намеси в ЕСК

Актуално Гласове Градът Новини

Пловдив 2019 фокус в дискусията на среща на комисията по култура и образование в Европарламента

Новоизбраните групи в Европейския парламент вече работят активно по набелязаните планове и цели. На 4 декември от 15,00 до 18,30 ч. в Брюксел беше изслушването и дискусията, посветена на инициативата Европейска столица на културата. Представители на всички държави-членки на ЕС имаха възможността да чуят примери от реално осъществени столици, сред които Сан Себастиан 2016, Пилзен 2015, Рига 2014 и др., да зададат своите въпроси и да поставят на обсъждане актуални теми, проблеми и тенденции за бъдещото развитие на инициативата.

Сред презентаторите бяха и Иржи Сучанек, изпълнителен директор на Пилзен ЕСК 2015, а към настоящия момент е член на журито по селекция и мониторинг на Европейска столица на културата, както и Росела Тарантино, мениджър „Развитие и връзки“ във Фондация „Матера – Базиликата 2019“, които само преди две седмици бяха в града ни в рамките на срещата, посветена на рекапитулацията на резултатите от Пловдив – Европейската столица на културата 2019.

На срещата в Европарламента, по време на тричасовите дискусии, Пловдив беше изведен няколко пъти като пример. Веднъж с изключително позитивния пример с решението си да обяви сумата от  спечелената награда Мелина Меркури за културно съдържание през отворена покана за годините след титлата /2020 и 2021/, и втори път с тревожната тенденция за примери на хомофобска и политическа намеса при реализация на художествено съдържание, част от програмата на така голям и важен културен проект, какъвто е Европейска столица на културата.

Въпросите на наследството от годината на титлата, добавената стойност на титлата, силните и слабите страни на инициативата, препоръките за повече финансово участие на ЕС и ангажиране на национално ниво с гаранции за политическа ненамеса и финансова стабилност, бяха сред обсъжданите теми и сред лостовете за промяна на изискванията към бъдещите градове, кандидатстващи за важната и отговорна титла Европейска столица на културата през призмата на общите европейски ценности.

Споделете ни във:

5 коментара за “Европейският парламент отчете политически намеси в ЕСК

 1. Айде без нежни “закачки” ОТВИСОКО ужким.
  Няма нужда да ни се подмазваш, ние ПРОСТОВАТИТЕ не сме от твойта разцветка.
  “…партия насъскваха простоватите хорица…” дрън-дрън, безсрамнико

 2. СПРЕТЕ ХАЛТУРАТА “НАСЛЕДСТВО”
  2 декември, 2019 в 10:22 pm
  Повечето кандидацващи „Културски Операторци“ вече станаха ясни и известни с откровен Квази“артистичен“ КИЧ (=KITSCH=); при което някои като „фондация“ ЕДНО („Пловдив За ЕДНО“ = бившото Sofia Design Week, Sofia Architecture Week, Sofia Dance Week) изобщо НЯМАТ ПРАВО ДА ДРАПАТ ЗА ОБЩИНСКИ ПАРИ ЩОМ СА ФОНДАЦИЯ (а обратно, очакваме да допринасят; остава да пращаме фондове и към Колегата СОРОС).
  Неуволняемата „артистична директорка“ следваше да я махнат веднага щом се издъни с блокиране на булеварда с насилването на дечицата ни с „ние сме всички цветове“ през януари; вместо това тя цица ДИРЕКТОРСКА ЗАПЛАТА твърде дълги месеци.
  Стига!
  2019 свърши! Айде няма нужда по инерция да се суркаме из КУЛТУРОПОДОБНИ СИВИ ПОТОЦИ до безкрайност; Софийската „СЕДМИЦА“ докога ще ни е на врата, а? А? Колко “Weeks” бе майни?
  Зико, опомнете се, изтрезнявайте, освестете се и спрете изг7зиците!
  —————
  5 за 4 ООД – Сурьозно? ФОНДАЦИЯ ТЪМНО-БЯЛАТА КУТИЯ?
  2 декември, 2019 в 10:42 pm
  ЩЕНИЯТА КРАЙ НЯМАТ: „…По-големият процент кандидати желаят развитие и в двете години…“ КАКВИ ДВЕ ГОДИНИ, МА КАКИНОТО, Я КАРАЙ БЕЗ КРАЙ, ЗАВИНАГИ.
  КВАРТАЛ ТВОРЧЕСКИ „ИНДУСТРИИ“ ВЕЧЕ СМЕ СИ ЗАФОРМИЛИ (КРЪЧМА ДО КРЪЧМА, А СИ БЕШЕ ПОЛЕЗНА ЗАНАЯТЧИЙСКА ЧАРШИЯ; ПИТАЙТЕ АРХ. ТОНИ ТОПАЛОВА ТАКА ЛИ СИ Я ПРЕДСТАВЯШЕ КАТО Я СПАСЯВАШЕ?) = ТА ЕТО СЕГА И С ФОНДАЦИИ КАТО СЕ ОБЗАВЕДЕМ – АМИ КОЙ КАТО НАС…
  ——————–
  “ФОНДАЦИЯ” следва да благоТВОРИ, а не обратното – проверете!
  3 декември, 2019 в 4:25 pm
  Никоя ФОНДАЦИЯ не може да иска народни ПАРИ. Самата дума -проверете в енциклопедията- означава БлагоТВОРИтелност КЪМ НАРОДЕЦА, а не обратното.
  Цит.: “…обратно, очакваме да допринасят; остава да пращаме фондове и към Колегата СОРОС..” казва коментар = ами точно:
  “Фондация ОТВОРЕНИ изкуства” са тъкмо израстък от неговото “ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО” Соросово, там колко години едни каки позирВат и цицат, а? Нещо друго да сте видяли освен перверзии там?
  #КОЙ подписа заповед за назначение на Меката Китка Асан Асанов за ДИРЕКТОР на ЕДНО? С каква заплата и откъде; а и с какви функции и кого да директирВа? Да продуктира какъв Продукт? Ами да го храни тогава, без да занимава Общината.
  Сдружение “ПрезКупЗаГрош” ли? “5 за 4 ООД” с Ограничена Отговорност Пет за Четири ли?
  Пловдивчаните сме БУДАЛИ ама само до едно положение.
  След Диктатурата на инджинеринг ИМПЕРИАЛиста нека се коригираме, не може по инерция. Който стратегира как 2019 щяла ЕСК да вегетира завинаги да цица от Града-вместо да се запретне за нещо градивно, полезно, практично- си прави сметки БЕЗ КРЪЧМАРЯ.
  Която изкуствена блондинка им ги е наобещавала разните благинки нека бъде разследвана и ако не е крала както Шефа й, а само под масата недоказуеми ръкостискания, то ЩЕТИ по недобросъвестност и некадърност няма начин да не й се намерят. Милионни.
  Трите милиона “МелинаМ” са ОБЩИНСКИ и Общината има катастрофален бюджет и ДУПКИ за закърпване (или греша, нямало ли да удвояват ДАНЪЦИТЕ?)
  ПолитБюро като няма, Фондации и Агитки и Сдружения са СВОБОДНИ, ура!
  ——————–
  AMERICA FOR BULGARIA FOUNDATION остава на сухо!
  3 декември, 2019 в 6:14 pm
  Е как,
  АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ ФОНДАЦИЯ нима ще остане „на сухо“?
  Някое и друго наше милионче да не им харижем за т’вачка – он’вачка?
  Що за ФОНДАЦИЯ са тия, щом не искат Народна Паричка?
  Или не бяха ли същите дето се казваха USAID и бяха Орган на Външното им Министерство преди време, т.е. на Държавния Департмент, сиреч ДЪРЖАВЕН – в зле разклатената им „държавност“?
  Бате ТРЪМП още ли не ги е забелязал, та да врътне и това кранче както умее?
  Саръевите палят свещици . . .
  Ш-ш-шт!
  ——————
  “WRONG EVENTS” ООД ARE VERY, VERY WRONG
  3 декември, 2019 в 6:34 pm
  „Уронг ИвенЦ“ ООД пък са върха на подигравката срещу пловдивскио БУДАЛА Заспал Муйко В Сламата.
  Преведено за когото (оти ингилизки нЕма откАде он да назнайва, демек…!) гласи:
  СБЪРКАНИ МЕРОПРИЯТИЯ.
  Колтурничкото за ГРЕШНИ СЛУЧКИ.
  Ама са МНОГО, МНОГО В ГРЕШКА като заглавие на ООД за пред ОСъвета.
  ‘Оди дрОби Зеле -както казваме у Коньовица = Go Chop Cabbage!

 3. Интересно Слабаков, който е в тази комисия, как се е изказал като е станало дума за хомофобска и политическа намеса. Нали именно от неговата партия насъскваха простоватите хорица срещу редица проекти на ЕСК.

  1. Аз може също да съм “естественНо” изрусена (артистично) обаче уви, хич не съм изтънчена, а съм от ПРОСТОВАТИТЕ ХОРИЦА.
   Горда ХЕТЕРОсексуалистка.
   Пукай се от завист, Генчо, какиното!

   1. Никакъв Хаджия не е Енчо, добре известен със своя . . . мазолест РЕКТУМ, а е самозванец.
    Но напълно го разбираме как се пържи в собствен сос при неговите разджъркани хормони.
    Горкото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.