АктуалноЗдравеНовиниПУЛС

В УМБАЛ „Св. Георги“ се борят за живота на 14-годишен, обгорял при селфи

Момчето, пострадало от волтова дъга, остава в критично състояние

Близките апелират към кръводарители

В критично състояние остава 14-годишният Божидар от Стара Загора, който бе поразен от волтова дъга на жп гарата край село Калитиново. Момчето беше прието по спешност в Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив.

Припомняме ,че сигнал за инцидента е получен на тел. 112 малко след 17:00 ч. на 12 януари.
Божидар и двама негови приятели тръгнали по жп линията от Стара Загора до село Калитиново, а 14-годишният младеж се качил на вагон-цистерна, за да се снима, когато волтовата дъга го обгорила. От удара тийнейджърът паднал на земята. Свидетели на случилото се станали другите деца, които започнали да викат за помощ, чули са ги хора от селото, които подали сигнал. Той е бил откаран веднага в УМБАЛ Стара Загора, а малко преди полунощ е транспортиран в Клиниката по изгаряния в Пловдив.

Детето остава в тежко състояние, съобщиха днес лекуващите лекари. Направени са му две операции – основно за намаляване на площта на изгарянията. С една част от тях са свободни кожни пластики, но рискът за живота му остава. От Клиниката припомнят, че той е приет с 56% дълбоки изгаряния по тялото и е поставен на апаратна вентилация. Следващите две-три денонощия са критични.

Според информация от старозагорските медии момчето живее с баба си в кв. „Зора“, родителите му работят в чужбина. Ученик е в НУМСИ „Хр. Морфова“ и изучава народно пеене.

25 000 волта е електрическото напрежение по вагоните на жп гарата в селото, твърдят специалисти.

Бащата на пострадалото момче е подел акция за кръводаряване. На пациент, като момчето – с 56% изгаряния, са необходими много кръвни продукти. Кръводарителите, които се отзоват в центъра за даряване, трябва да уточнят за кого даряват. Твърди се, че му е необходима кръвна група АБ+.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина