АктуалноБългарияГрадътНовиниПод лупа

Вървят пазарлъци за частния имот на площад „Централен“

През 2012 експерти дали цена 600 000, през 2018-а близо 180 000 лева

Общински съвет трябва да отправи предложение към собствениците

Пловдивските общински съветници ще трябва да отравят оферта към собствениците на имота на площад „Централен“.

Припомняме, че през ноември 2017-а зад пощата бяха съборени принудително временните постройки в частния имот, чийто собственици отдаваха под наем за търговски площи. От тогава до края на миналата година вървяха съдебни битки по обжалване на заповедта за събарянето.

Община Пловдив има претенции към петното зад Централна поща, защото това е част от площада и фактически попада в границите на съществуващо техническо съоръжение, което подлежи на ремонт.

За продажба се заговори в началото на миналата година отново, след като адвокатът на част от собствениците Паулина Христева обяви пред репортер на Под тепето, че има писмо – оферта с цена на парцела  1 000 000 лева, входирано в общината на 23 ноември 2017 г. Тази цена е била определена въз основа на оценката на парцела със сградите от лицензиран оценител през 2012 година. Тогава определената от експерта стойност бе 600 000 лева.

Въпросният експерт обаче явно не фигурира в списъка с такива, с които работи общината, затова през ноември миналата година местната администрация плати нова оценка. В нея имотът от 286 кв.м. е оценен на 171 340 лева от  „Контрол инвест“ ЕООД, става ясно от материалите за сесията, въз основа на които съветниците трябва да направят новата оферта.

Данъчната оценка на имота е 18 404,10 лева.

В документите се, чете че на офертата по оценката на Контрол инвест“ от 171 340 лева собствениците свалят 400 000 от първоначалното си искане и са склонни да продават за 600 000.

Според казаното от кмета на брифинг в началото на седмицата, новата оферта ще е именно за тази сума.

Репортерско проучване на Под тепето показа, че опозиционните групи в местния парламент няма да подкрепят подобна оферта.

Очаквайте продължение по темата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина