АктуалноБългарияНовиниПод небето

Багери спешно прочистват старото русло на река Чая до Катуница (СНИМКИ)

Незаконен добив на инертни материали в коритото и изхвърляна не строителни отпадъци, довели до проблема в района

Частичното бедствено положение ще продължи докато не бъде решен проблема

Областният управител Здравко Димитров, министърът на околната среда и водите Нено Димов, зам.-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, изпълнителният директор на „Напоителни системи“ Снежина Димова, кметът на община Садово Димитър Здравков, кметът на с. Катуница Красимир Юруков и експерти от различните държавни ведомства, обходиха компрометираната подпорна стена на река Чая в землищата на село Катуница.

По нареждане лично от премиера Бойко Борисов, още сутринта багери и машини започнаха спешно прочистване на старото русло на реката, по което да бъде отклонена водата, за да започне укрепване на подпорната стена.Частичното бедствено положение ще продължи докато не бъде решен проблема.

Кметът на Община Садово обясни, че сред основните причини за пропукване на подпорната стена е неправомерния добив на инертни материали в коритото на реката, както и нерегламентираното изхвърляна не строителни отпадъци в района. Областният управител и министър Димов се запознаха на място с причините за периодичното компрометиране на дигата. Министърът заяви, че сигналите за незаконно изземване на инертни материали от коритото на река Чая вече са предадени на прокуратурата.

Областният управител Здравко Димитров беше категоричен, че критичните места са известни и е нужна превенция, за да не се допускат подобни ситуации, но за целта са необходими средства.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина