По 5 лева от въздуха изкарват гълъбарите на птица

Живот

Възрастен мъж събира пуснатите гълъби пред храма (СНИМКИ)

Пловдивският катедрален храм в Стария град е едно от местата, свързани с култа към Света Богородица. Там по традиция на 15 август, когато християнския свят отбелязва Успението на Божията майка, стотици пловдивчани пускат гълъби в небето. Обичаят се изпълнява след черкуване заради символизма на преминаване на душата в друг по-добър и защото хората вярват, че мечтите им ще полетят и ще се върнат като реалност. На този ден по улиците и стълбите около храма винаги има търговци на гълъби.

И изминалият празник не бе изключение, само то бариерата на ул.“Съборна“ до двора на храма имаше петима. Един гълъб се търгуваше между 2 и 5 лева. Най-често възрастни жени купуваха на малките си внучета. Повечето деца пускат гълъбчетата на терасата на двора на църквата.

След кратък полет дресираните птици кацат по дърветата или парапета. Тогава идва интересния момент. Възрастен ром, който небрежно пуши на близката пейка, изчаква момента и започва да се приближава до птицата. Хваща я и я връща обратно в кафеза или кашона.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.