Пълно неведение относно бъдещото на Ядрото

Живот

Културните оператори не са информирани за намеренията на общината и концепцията на бъдещия проект, а планират събития на откритата сцена в сегашното й състояние

Ядрото миналото лятоЯдрото днесЗнаете ли, най-големият проблем е информираността. Не трябваше да ни поставяте в такава ситуация, в която не знаем нищо. Във всичко, което правите, остава едно усещане за проблем с информираността. Трябва да бъдем информирани, да водите диалог с нас. Това посъветваха кмета и екипа му родителите на деца от ОУ „Душо Хаджидеков” след скандалите в Общинския съвет днес. Думите на една майка, името й е Величка Георгиева, ние ще сложим в началото на този текст, въпреки че касае за съвсем различна от сливането на две основни училища тема. Тя също е топла-топла и също чертае разделителната граница между администрация и граждани. Граница, начертана от липсата на диалогичност. Става въпрос за Ядрото в Капана, с което ви занимаваме вече втори ден.

Както по-рано днес  Под Тепето ви информира, предстоят категорични промени на откритото място за култура в Квартала на творческите индустрии, което понастоящем наричаме Ядрото. Единствената останала отворена към звездите сцена в центъра на Пловдив ( тези в Конюшните на царя и двора на театъра няма да функционират това лято) се подготвя да стане малка сграда за бутикови събития. Това разбрахме днес от двама от заместник кметовете на Пловдив- Димитър Кацарски и Амелия Гешева. Дотук добре, но освен отделни лица от администрацията, никой друг не знае какво предстои да се случи? Какви са конкретните намерения на общината? Има ли проект и ако да- кой го работи? Как е възложен той и какви са параметрите му? Съгласуван ли е той с някоя от браншовите организации? И най-вече- каква е цялостната концепция за това единствено парче общинска земя в сърцето на Капана? Дори хората, които са вкарали Ядрото, такова каквото е в момента, в календарните на културните си събития и фестивали, нямат абсолютно никаква идея какво става и докъде ще се стигне. Именно някои от тях спряха вчера разковаването на постамента на откритата сцена, тъй като след десетина дни там ще се провежда Капана Фест, а някой бе забравил за това.

По темата се свързахме с трима души, взимащи активно участие в социалния и културен живот в града с позициите си и събитията, които правят в градска среда – Виктор Янков (Нощ на музеите и галериите), Асен Асенов (Едно) и Никола Сивков (Капана фест). И тримата не бяха информирани за проекта на общината, който вече е стартирал и чиято реализация започва след края на фестивалния сезон, по думите на Амелия Гешева

Виктор Янков бе много лаконичен в изказването си. Не мога да коментирам без да видя проекта. Но не мога да разбера за какво ще се използва тази сграда, каква е концепцията. Никой не я е обявил. Кино ли ще е, зала за събития ли, ресторант ли, павилион ли, вдига рамене Виктор Янков. Той отбеляза, че Ядрото ще присъства в тазгодишната Нощ на музеите и галериите именно защото е открито пространство за култура и градски живот. За там е предвидена силна детска програма, както и мащабен вечерен проект. Той изрази дълбоко огорчение от факта, че при изграждането на сграда там вероятно ще се ползва калканът на една от постройките, на които се намира артистичният проект на Графонетика, създаден в един от предишните издания на Нощта. В него бяха инвестирани много труд и средства, допълва Янков.  

Никола Сивков, организаторът на Капана фест, е категорично против проект за построяване на сграда, защото центърът, и в частност квартала, са пренаситени от градежи. Ако искаме Ядрото да е притегателна сила, то трябва да остане отворено пространство, чиято комерсиална цел да е само, когато се провеждат фестивали и мероприятия, допълни той. Никола сподели, че според него пространството за такава сграда е недостатъчно и ще осакати както публиката, така и изпълнителите. Ще се дава шанс за изява само на парвенюта, категоричен е Никола. За него този проект не е в обществена полза, а инвестицията не е оправдана. Финансово изгодно, според него, е да има места за отдих, затова той, заедно с екипа му, са на мнение, че мястото трябва да се превърне в капанско паркче, което да се поддържа, да се засадят чемшири, да има общинска охрана, която да следи за реда, да се нареди паваж. Също така, мястото да се използва за базари, концерти и малки театрални постановки, като ще се изготвят крака за мини преносима сцена. Той е готов безплатно да изготви проекта за Общината, само и само пространството да не бъде застроено.

Асен Асенов също е изненадан от намеренията на общината, тъй като няма информация за тях. Но не крие, че приема добре идеята за малка зала за култура, стига проектът да е балансиран и отлично разработен. В контекста на Пловдив 2019, градът има остра нужда от културна инфраструктура. В този вид, Пловдив не е способен да посрещне Европейска столица на културата, така че аз одобрявам абсолютно всички усилия такава културна инфраструктура да бъде изградена. Също така, не бива да забравяме, че Капана е квартал на творческите индустрии. Всичко, което влиза в групата на пърформингс арт всъщност са креативни индустрии и в Капана, към момента, няма място, в което да могат да бъдат представени тези изкуства. Така че, да има такова пространство в Капана, би било чудесна идея, заяви категорично той. И Продължи: „Аз лично бих призовал за това там да се случи наистина качествен проект, който да отговаря на всички технически изисквания, от които се нуждаят съвременните изкуства. И не на последно място, той да бъде естетически издържан, така че да се включва достатъчно добре в съществуващия архитектурен ансамбъл, а това не е чак толкова проста задача.”

 

Споделете ни във:

4 thoughts on “Пълно неведение относно бъдещото на Ядрото

  1. Защо всички усилия на Общината са фокусирани в Капана, там вече се разви, време е друг квартал да получи същото. Изключително недалновидна политика водят общинарите. 2019 е за Пловдив, не за Капана.
    Ако се стигне до там, че Общината тръгне да си прави някакъв си проект, който тя си е нпаравила непрозрачно, мисля, че трябва да се прави окупация на Ядрото, живи вериги и въобще нощ под звездите. Демокрацията ще отиде при Общината.

  2. Идеята на Общината не е лоша per se,но нито това е мястото,нито това е начинът (напълно непрозрачен). Защо трябва единственото място открито в Капана да се застроява? Функционира много хубаво и сега и се ползва във всички прояви в квартала. Дори да направят няква заличка там, ще е малка и няма да стимулира много креативните индустрии, като й сложат някъв наем за ползване (хем е общинска).

  3. Единственото открито място и апетит пак тайно да се бетонира и вдигне нещо…ако стане сграда, не виждам как изобщо вътре ще има място за повече от 50човека за концерт, докато сегашния вариант е много по-добър и дава гъвкавост и видимост, а и цялата улица участва в събитието. Стига са затваряли културата в сгради – да оправят кино Космос каот искат място за закрита култура. Още бетон в Капана не – по-добре открита сцена с паваж и зеленина.

  4. Некоя далаверка се чака пак…. ди Тоти кво измънка по въпроса?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.