ЖивотНовиниПод небето

Отбелязваме Международен ден на мира 

Международният ден на мира е провъзгласен от ООН през 2001 г. , когато всички 191 страни – членки приемат този ден като Празник на глобалното прекратяване на огъня и насилието.

Как се отбелязва този ден в ООН

Всяка година на 21 септември в централата на ООН в Ню Йорк генералният секретар и председателите на Общото събрание и на Съвета за сигурност заедно с “мирните ООН-посланици” участват в специална церемония – биенето на Камбаната на мира. Тя е направена от монети от 60 различни държави и е подарък от Сдружението за ООН на Япония. Намира в Западния двор на сградата на Секретариата, в градина.

Точно в 10 ч. сутринта генералният секретар на Организацията произнася реч пред камбаната, преди да я удари. Следва минута мълчание. В 15 ч. сесията на Общото събрание на ООН също започва с едноминутно мълчание в памет на жертвите на войни по света.

История

Световен ден на мира се отбелязва в деня на нападението на Германия над Полша, с което започва Втората световна война. За пръв път Международният ден на мира се чества през 1982 г. Той е наричан още Ден на глобалното прекратяване на огъня и отказ от насилие и призовава всички държави и народи да спазват прекратяването на военните действия през този ден.

Илюстрация: tvn

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина