ЖивотЗабавлениеЗабравеният градНовини

Останките от Римския стадион под H&M ще бъдат достъпни за посетители

Община Пловдив води преговори със собствениците на магазина на H&M на Главната за осигуряване на достъп на граждани и гости на града до останките от Римския стадион в подземното ниво на сградата. Става въпрос за централната трибуна на античното съоръжение, която се намира под магазина и е запазена при неговата реконструкция преди години.

Кметът Здравко Димитров, заместник-кметът по култура Пламен Панов и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов се срещнаха с представители на собствениците от „СС Пропърти“ ООД, за да обсъдят условията, при които археологията отново ще бъде изложена.

Идеята на заместник-кмета Панов е обектът да бъде включен в пакета за туристически обиколки, който Община Пловдив предлага, а стопанисването му да се поеме от ОИ „Старинен Пловдив“.

На трибуните се четат имената на знатните фамилии на древен Филипопол, които са имали свои запазени места. Разкритите акведукти, помещенията за животните, които са били пускани на арената, както и още съхранени артефакти, несъмнено ще са привлекателни за любителите на историята и мястото ще се превърне в една от атракциите в града, коментира Пламен Панов.

Ето какво се крие в подземното ниво на магазина.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. На мен името на този магазин нищо не ми говори…Днес е той, утре ще е друг продавач на парцалки…Сградата е архитектурен паметник, можехте да напишете няколко изречения за нея и създателите…Принизяването нивото на пишещите до нивото на масово четящите е пагубно и за двете страни…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина