Много колони, капители и архитрави разкриха археолозите на Епископската базилика

Живот

Множеството архитектурни елементи излязоха в зоната на преддверието към раннохристиянски храм

Тръгнахме с голямата кошница и засега я пълним, каза ръководителят на разкопките Жени Танкова

Археологическите разкопки на Епископската базилика вече дават резултати. При това впечатляващи. С разкриването на първите културно-исторически пластове излязоха и първите приятни изненади от работата на специалистите на място. На дълбочина от около два метра, там, където е било преддверието към гигантския раннохристиянски храм, археолозите попаднаха на останки от масивни градежи и пищна архитектура- 6-7 колони, капители, архитрави. Тепърва ще се установява дали там е бил входът към базиликата. При разкопките е излязло и частично запазено средновековно помещение.

Първите две седмици работа на терен оправдаха надеждите ни. Тръгнахме с голямата кошница и засега я пълним. Доволни сме от резултатите. Попаднахме на множество запазени архитектурни елементи, огромно количество керамика от различни периоди. Има керамика от 3-4 век до 14 в., като най-много е средновековната. Открихме още османски и възрожденски фрагменти, каза на място ръководителят на археологическите разкопки Жени Танкова.

Все още не е ясно какви тайни крие Базиликата в Северния кораб и северната част на преддверието. Разкриването им започва другата седмица, когато ще бъде затворен и разкопан пътният ръкав, свързващ „Мария Луиза” с „Цар Борис III Обединител”. След премахването на платното екипът на обекта ще набъбне до 20-24 души. Почти сигурно е, че под раннохристиянския храм има по-ранна сграда. Вероятно на кухините от нея се дължи и голямата денивелация в отделни зони от обекта.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.