ЖивотНовини

Демография и климат

Автор: Антоанета Петричанска

Със застаряването на европейското население по-възрастните поколения ще носят все по-голяма отговорност за общите емисии. Учените изчисляват, че до 2060 г. 39% от общите емисии ще се произвеждат от хора над 65 години.

В този епизод на подкаста „Зелената сделка“, посветен на демографията и климата, ви представяме гледната точка на специалисти по демография, изследователи на устойчиви потребителски модели и екологични въздействия.

Участници:

Доц. Спас Ташев от департамент „Демография“ на Института за изследване на населението и човека към БАН 

Доц. Нина Типова от катедра “Икономика на природните ресурси” в Университета за национално и световно стопанство

Иван Донев, моден дизайнер и университетски преподавател

Меелис Нийне, експерт по миграцията от неправителствената органицазия Мондо в Естония (продукция на Radio Kuku) 

Катя Батнагар от Радио Словения (продукция на RTVS)

Световното население вече надхвърли 8 милиарда души, а ООН прогнозира, че до 2050-а мoжe дa дocтигнe 10 милиapдa. В същото време населението на Европа застарява бързо и още в следващите години се очаква да започне да намалява. 

По-мащабните производства и повишеното потребление на стоки и услуги увеличават количествата на произведените парникови газове и слагат своя отпечатък върху околната среда. Mнoгo дъpжaви, инcтитyции и пpeдпpиятия ce cтpeмят дa нaмaлят cвoитe eмиcии, a EC пocтaви цeл зa „нeyтpaлнocт пo oтнoшeниe нa ĸлимaтa“ дo 2050 г.

Връзката между размера на населението и изменението на климата не е линейна. Има несъответствия в темповете на нарастване на населението и нивата на емисиите в отделните страни. Диспропорции се наблюдават и при отношението на отделните поколения към климатичните промени и оставяния от тях въглероден отпечатък.

Със застаряването на европейското население по-възрастните поколения ще носят все по-голяма отговорност за общите емисии. Учените изчисляват, че до 2060 г. 39% от общите емисии ще се произвеждат от хора над 65 години.

В този епизод на подкаста „Зелената сделка“, посветен на демографията и климата, ви представяме гледната точка на специалисти по демография, изследователи на устойчиви потребителски модели и екологични въздействия: доц. Спас Ташев от департамент „Демография“ на Института за изследване на населението и човека към БАН, доц. Нина Типова от катедра “Икономика на природните ресурси” в Университета за национално и световно стопанство, Иван Донев, моден дизайнер и университетски преподавател, Меелис Нийне, експерт по миграцията от неправителствената органицазия Мондо в Естония (продукция на Radio Kuku) и Катя Батнагар от Радио Словения (продукция на RTVS).

Подкастите от поредицата „Green Deal“ са съдържание, предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с Под тепето.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина