ЖивотНовини

Цената на природния газ в Европа падна под 100 евро за мегаватчас

Цената на газа в Европа се срина. За това допринася топлото време, намаленото потребление, запълването на хранилищата и разнообразяването на доставките, съобщава СЕГА.

За първи път от 14 юни насам цената на природния газ в Европа падна под 100 евро за мегаватчас. В пика си през август цената бе 350 евро/мегаватчас, или понижението е над 70%, отбелязват международните икономически сайтове. Това става въпреки войната в Украйна и енергийния рекет на Русия, последната проява на който бе спирането на газопроводите Северен поток.

В Европа хранилищата са напълнени предсрочно, а потреблението е по-ниско от планираното заради топлото време и намалението на потреблението в различните държави. В същото време към Европа пътуват танкери с втечнен газ, които чакат разтоварване. За намалението на цената допринесе и новината, че Германия ще подкрепи налагането на таван на цените на природния газ.

Според ЕС планът за отказ от руски енергоносители се преизпълнява. От август 2021 г. импортът на втечнен газ се е увеличил двойно, а доставките на газ по нови тръбопроводни маршрути – с 10%.

„Новите геополитически реалии изискват от нас да ускорим прехода към чиста енергия и да повишим енергийната независимост на Европа от ненадеждни доставчици и нестабилно изкопаемо гориво“, се казва в изявление на програмата REPowerEU.

85% от европейците смятат, че ЕС трябва да намали зависимостта си от руски газ и нефт, възможно най-бързо, за да подкрепи Украйна.

Според Ройтерс Европа има достатъчно алтернативи на руския газ. Свои местонаходища разработват Норвегия, Дания, Великобритания и Холандия. При това Норвегия, която е вторият най-голям доставчик на газ в ЕС след Русия, планира да увеличи значително своите мощности до 2027 г. Много страни строят вече терминали за втечнен газ, постигнати са договорености за доставки от САЩ и Кувейт. Очакват се крупни доставки по газопроводите от Азербайджан и от Северна Африка.

На Европа й трябваха 8 месеца, за да намери алтернатива на руския газ.

„Първоначално смятахме, че за това ще са нужни 7 години, а бяха достатъчни само 8 месеца, за да заменим 2/3 от доставките“, каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен миналата седмица. През 2021 г. Русия доставяше в Европа около 140 млрд. куб. метра газ.

През 2023 г. азербайджанският експорт на газ в ЕС трябва да се повиши от сегашните 8,1 млрд. куб. до 12 млрд. куб.м. От октомври започнаха доставките по тръбопровода Baltic Pipe с мощност 10 млрд куб.м. Норвежският газ ще се доставя през Дания в Полша. Алжир, който бе третият по важност доставчик на газ в ЕС след Русия и Норвегия, също ще увеличи своя дял. Пред лятото Eni, Occidental, TotalEnergies и алжирската Sonatrach подписаха споразумение за разширяването на добива на нефт и газ за 25 г.

ЕС залага най-много на терминалите за втечнен газ. До началото на войната в ЕС имаше около 23 терминала за втечнен газ, но те бяха ненатоварени. Днес край бреговете на Испания има около 35 танкера с газ от САЩ, Перу и Тринидад и Тобаго, които чакат на опашка да бъдат разтоварени. Германия нае четири плаващи терминала за втечнен газ, всеки с мощност 5 млрд. куб.метра годишно.

Канцлерът на Германия Олаф Шольц се похвали, че страната му напълно се е освободила от зависимостта от доставките на руски енергоносители. Хранилищата в страната са пълни на 95%, а индустрията е готова да съкрати потреблението на газ с 20% при нужда.

За първи път от почти 50 години Италия не внася руски газ, пише Италианският институт за международни политически изследвания (ISPI).

Почти всички хранилища в Европа са предсрочно напълнени – във Франция например са 99%, Италия – 94%, Испания – 93%. В България хранилището в „Чирен“ е пълно на 83%.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина