14-годишен шампион от с. Войсил: За мотокроса не може да се разкаже – трябва да се изживее

Живот Новини Спортен Пловдив

Момчето е и държавен шампион по борба до 42 кг.

„За мотокроса не може да се разкаже, мотокросът трябва да се изживее“. С това мото 14-годишният Мирослав Димитров от с. Войсил става републикански шампион по мотокрос и вицешампион в Източно-европейски шампионат в клас МХ85 през 2020 г.

Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов се срещна с момчето и изрази възхищението си от волята, усилията и препятствията, които преодолява, за да спечели първенствата.

Много труд, лишения и упоритост стоят зад успехите на ученика, който е един от най-сериозно развиващите се млади мотокрос състезатели в България. Докато децата ритат топка и играят на улицата, Мирослав тренира едновременно плуване и лека атлетика при едни от най-добрите треньори – Иван Ушев и Ива Пранджева.

Дебютира в родния шампионат по мотокрос през 2016 г., като показва постоянство и професионализъм, въпреки крехката си възраст. Треньорът, на когото дължи успехите си в мотокроса, е Димитър Аргиров. Човекът, който винаги подкрепя Мирослав, е бащa му. За момчето той е треньор, механик, наставник и опора. Именно той му помага в труден момент, когато на Републикански шампионат през 2018 г., пада и получава тежко счупване на ръката. Заради операцията и последващото възстановяване, спортистът пропуска състезанията от Републиканския и Източно-Европейския шампионат.

След едно посещение в залата по борба Мирослав се запалва по този спорт. Резултатът – приет е в СУ „Васил Левски“ в Пловдив с най-висок резултат по борба класически стил с треньор Павел Митев. Под негово ръководство става държавен шампион по борба до 42 кг.

„Трудно е да се съчетават професионално два спорта, но с дисциплина, упоритост и правилно разпределение на свободното време, всичко е възможно. Много важно е да попаднеш и на правилните трeньори.“, казва Мирослав,  който е отличник, въпреки натовареното си ежедневие.

„Обичам да се състезавам – това е моят живот“, сподели момчето.

Кметът на община „Марица“ ще внесе на следващото заседание на Общинския съвет предложение да бъдат отпуснати 1000 лева еднократна помощ на Мирослав Димитров, за да има той достатъчно средства за подготовка за предстоящия сезон.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.