БългарияЖивотЗабавлениеИзпод тепетоМненияНовиниПод небето

Можем ли да изиграем проблемите си

Йоана Иванова

В съвременната житейска динамика, в която промените се случват по-бързо от всякога и се чувстваме все по-притиснати да се стремим към съвършенство, състоянията на стрес, депресия, тревожност и бърнаут не са ни чужди. Днес обществото поставя фокус върху повърхностното, върху бързото удовлетворение, а това ни кара да се чувстваме празни и изгубени. Според някои специалисти, при днешния начин на живот човек е подложен на до 30 пъти повече стрес дневно, отколкото са били родителите му преди 30 години!

Смисленият и пълноценен живот трябва да бъде ядрото на нашето съществуване. Именно тук могат да помогнат услугите на психолога. Психолозите помагат на клиентите си да разберат по-добре защо се чувстват по определен начин и да променят някои свои вредни мисли и поведения, за да постигнат целите си.

Но фактът, че много хора не правят разлика между психолог, психиатър и психотерапевт до известна степен предизвиква стигма върху консултацията с психолог. Докато психиатърът работи с медикаменти и лекува психични заболявания, психологът работи с душата. В този смисъл психологическата работа е процес, проблемът не може да се реши с едно посещение.

Към психолог хората се обръщат най-често когато не могат сами да се справят с житейските си проблеми като развод, неразбирателства в семейството и приятелите, неспособност за справяне с децата или за намиране на партньор.

Feeling room, ул. Райко Даскалов 53, Дом Левски

Психоанализата е само една от парадигмите на психологията, но съществуват и други методи на терапия – когнитивно-поведенческа терапия, транзакционен анализ, психодрама и други. Всички те са различни пътища за постигане на една цел и всеки психолог избира към кой метод да се насочи. Психоанализата, създадена от Фройд, дава солидна основа на абсолютно всички парадигми, но тя изисква много време – 10 – 15 години, нещо което хората днес не могат да си позволят. Това кара днешните психолози да търсят по-преки пътища. Мариана Кодинова се насочва към една много интересна парадигма и в момента се обучава за психотерапевт по метода психодрама. Психодрамата дава възможност по креативен и различен начин да се разгледа проблемът в дълбочина, като всичко се случва тук и сега. Освен говорна терапия, психодрамата включва и телесна, при нея човек играе с тялото си.

Feeling room, ул. Райко Даскалов 53, Дом Левски

Психодрамата е метод създаден от Джейкъб Морено и представлява психологическа игра. Първоначално го създава, за да терапевтира проститутки и заимства много от театъра. За да се терапевтират хората влизат в различни роли и чрез тях опознават проблемите си. Морено смята, че когато един проблем се изиграе, много по-лесно може да се вникне в дълбочината му, вместо ако просто се изговори.

Мариана е привърженик на дълбочинната психология и на схващането, че всеки има различно разбиране за любов, щастие и смисъл на живота. Според нея универсални отговори за живота и хората няма и затова подхожда персонално към всеки един човек, който ѝ се довери и работят заедно.

Мариана се насочва към психодрамата съвсем случайно като се включва в професионална психодраматична група по препоръка на неин колега. Така се запознава с метода от първа ръка и днес се обучава и вече работи по него.

„Хубавото на психодрамата е, че е подходяща за всички хора и помага при всякакви проблеми. Действително по-артистичните хора влизат в дълбочина по-лесно, защото не се затрудняват с това да се превърнат в актьори и да играят. По-разсъдливите влизат в роля по-трудно и първоначално не играят с такава лекота, но пък интересното при тях е, че отпуснат ли се веднъж да играят, не искат да спрат,“ споделя Мариана. „Психодрамата позволява на хората да изследват себе си по различен начин. Влизайки в роля, рационалното пада. Спираш да мислиш и излиза това, което всъщност е несъзнателното и което идва от душата.“

Feeling room, ул. Райко Даскалов 53, Дом Левски

Мариана вярва, че отговорите на повечето въпроси са в нас самите и помага на клиентите си да ги открият в кабинета си, намиращ се в самия център на града в Дом „Васил Левски“. Нарича го Feeling room – Стая на чувствата. „Когато реших да отворя кабинет, исках да създам пространство, в което да се чувствам добре, за да може и хората, които го посещават да се чувстват добре. Когато мислих за това пространство, реших, че ще е Feeling room, тъй като аз работя предимно с чувствата и емоциите на хората. И името прилегна.“ Стаята на чувствата на Мариана е обзаведена с много внимание и грижа и всеки детайл те кара да се чувстваш като у дома си. Много хора дори имат потребност да си събуят обувките като влязат. Нужни са само няколко минути за да разбереш, че това не е просто стая и пред теб не е просто психолог.

„Когато човек дойде тук, преживява нещо различно, което не може да преживее навън,“ споделя Мариана. „Feeling room е едно неутрално пространство, не е реалността. Тук човек може да бъде себе си и да каже всичко, което иска.“

Може да откриете Мариана Кодинова и Стаята на чувствата във Фейсбук или да я потърсите на телефон 0885 64 96 85.

Feeling room, ул. Райко Даскалов 53, Дом Левски

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина