ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГласовеМнения

Експертите за „Св. Марина“: Следите от историческите напластявания на художествени ценности в голяма част са заличени

Image title
Следите от историческите напластявания на художествени ценности в голяма част са заличени. Това е част от дългоочакваното заключение на комисията от Министерството на културата, дошло след голямата обществена полемика за случващото се в храма и културен паметник „Св. Марина“. По същество обаче в становището, качено на сайта на ведомството, няма нищо ново. Говори се за някакви препоръки към министъра, за нарушения, извършени в паметниците на културата и действащи храмове в Пловдив, за които всички знаем и сме видели с очите си. Но няма нито едно изречение за отговорност, за санкции по Закона за културното наследство, за виновници. Да не говорим, че ведомството благодари на митрополита за това, че сам е поискал проверката, след като два пъти гони експертите от храма. Говори се за благодарности, а нарушенията са изтикани в опашката.

Image title
За работата си комисията състави Констативен протокол, в който са отбелязани и несъгласувани по реда на Закона за културното наследство намеси в храмовете „Св. Марина”, „Св. Неделя”, в интериора и камбанарията на църквата „Св. Петка” (старата). Във връзка с направените констатации комисията предложи решения на министъра на културата, като формулира редица изисквания към църковните настоятелства, свързани с опазването на културните ценности. Общото изискване е да се преустановят всички незаконосъобразни действия по храмовете и в прилежащите им имоти.

Съществена част от работата на комисията беше посветена на извършените намеси в катедралния храм „Св. Марина” и околното пространство. По отношение на извършен ремонт на покрива на храма, без съгласувани от Министерството на културата книжа, комисията счита, че използваните керемиди са подходящи и не нарушават колорита, характера и мащаба на покрива. Основната констатация е, че „извършените намеси в интериора представляват радикално обновяване, чрез добавяне на нов исторически пласт в стилистиката на художествената украса”, който е „променил старото естетическо въздействие на наоса, като следите от историческите напластявания на художествени ценности в голяма част са заличени“, считат експертите.

Image title
Същите предлагат пълно изкуствоведческо проучване на художествените ценности, включително и на качествата на новата стенописна украса. Които са очевадни- принт, без стойност и качества. Готовите щампи да облепване се виждат и с невъоръжено око на снимките ни. Експертите смятат още за необходимо да се изготви и специализирана експертиза за състоянието на ценностните елементи, степента на вероятното им увреждане и възможната обратимост на намесите и реставрацията им. За приемане на окончателно решение относно консервацията, реставрацията и експонирането на интериора на храма трябва, на основание на проучването и експертизата, да се възложи цялостен проект, който да се съгласува с Министерството на културата по реда на Закона за културното наследство, пише още комисията. Image title
Тук идва и големият прах в очите, коментират хората, по чиято инициатива бе извършена въпросната проверка. Ако сте стигне възлагането на цялостен проект, това ще отнеме години. Всички плясват с ръце и се прегръщат, Николай продължава да си лепи тапетите тук и там, а хората, за които духът, историята и културното наследство са от изключително значение, ще продължат да чакат подобен на този мъглив документ, е мнението на част от инициаторите на подписката за опазвването и съхранението на пловдивските храмове и старини.

Министерството на културата оценява спокойния дух, в който се обсъжда проблемът с различните гледни точки относно подхода към опазването на тези културни и духовни ценности. Вярваме, че всички ние, съпричастни към темата, ще проявим отговорност и ще запазим духовно и институционално достойнство с разбирането, че наше задължение е да съхраним и развиваме духовното присъствие на историческото си наследство, като приносът на нашето време в този процес демонстрира заслуженото уважение към сътвореното преди нас, апелират на финал в документа си от министерството.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина